ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Deutsche Bank τρομάζει κυβερνήσεις και επενδυτές

Η Deutsche Bank τρομάζει κυβερνήσεις και επενδυτές
REUTERS/Kai Pfaffenbach

«Η Deutsche Bank συνιστά το μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα». Την προειδοποίηση αυτή είχε απευθύνει το ΔΝΤ τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν οι ανησυχίες για την κατάσταση της γερμανικής τράπεζας ήταν ξανά στο προσκήνιο.

Μπορεί χθες η μετοχή της Deutsche Bank να κινήθηκε ανοδικά στον απόηχο των διαψεύσεων -από τη γερμανική κυβέρνηση και τις γερμανικές τραπεζικές αρχές- ότι εξετάζεται στήριξη της, ωστόσο, εάν δεν ξεκαθαρίσει το ανοικτό ζήτημα που σχετίζεται με το πρόστιμο που της έχουν επιβάλει οι αμερικανικές εποπτικές αρχές, η κατάσταση δεν θα εξομαλυνθεί (ενδεικτικά, σήμερα ο τίτλος της τράπεζας άνοιξε με οριακές απώλειες).

Οι ΗΠΑ ζητούν από τη γερμανική τράπεζα να πληρώσει πρόστιμο 14 δισ. δολάρια. Το πρόστιμο σχετίζεται με τις πωλήσεις σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων από την τράπεζα την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά αναμένεται ότι τελικά θα είναι αρκετά μικρότερο.

Κανείς δεν πιστεύει ότι η τράπεζα τελικά θα πληρώσει αυτό το ποσό, αλλά μερικοί επενδυτές ανησυχούν για το ότι ακόμη και η κυβέρνηση της Γερμανίας συζητά την κατάσταση της Deutsche Bank. Αλλά δεν είναι μόνον η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, την παρελθούσα Πέμπτη διεξήχθη στις Βρυξέλλες συνάντηση της Task Force for Coordinated Action (TFCA), δηλαδή της ομάδας εργασίας των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τα ζητήματα που άπτονται των τραπεζών. Μεταξύ άλλων εξετάσθηκε το θέμα της ενίσχυσης των κεφαλαίων του πανευρωπαϊκού ταμείου εξυγίανσης, του ταμείου που έχει συσταθεί για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών.

Στο περιθώριο της Task Force συζητήθηκε και το θέμα της Deutsche Bank. Να σημειωθεί πως έως το 2024 οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης θα πρέπει να εισφέρουν στο πανευρωπαικό ταμείο 55 δισ. ευρώ. Το ιδιαίτερα συγκεντρωμένο γαλλικό τραπεζικό σύστημα θα εισφέρει περίπου 17 δισ. ευρώ (ή σχεδόν το 30%) στο ταμείο σε μία περίοδο οκτώ ετών, ενώ οι γερμανικές τράπεζες θα εισφέρουν περίπου 15 δισ. ευρώ ή το 27%.

Από αυτά τα 15 δισ. ευρώ πιθανότατα κάποια κεφάλαια θα μπορούσαν να κατευθυνθούν για τη στήριξη της Deutsche Bank, ειδικά στην περίπτωση που η τράπεζα δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που έχει ανάγκη από την αγορά ή μέσα από τη μετατροπή ομολόγων της σε μετοχές.

DB

Τα κεντρικά γραφεία της Ντόιτσε Μπανκ στη Φρανφούρτη - Πηγή: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις ένας διακανονισμός της Deutsche Bank με τις ΗΠΑ για την καταβολή προστίμου περίπου 3 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα αφήσει στην τράπεζα περιθώριο να ρυθμίσει και άλλες νομικές διαμάχες. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Deutsche Bank θα χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές αν το πρόστιμο ξεπεράσει τα 5,4 δισ. ευρώ.

Η τοξική Deutsche Bank

Στοιχεία διεθνών οργανισμών δείχνουν πως στην Deutsche Bank έχουν έκθεση περισσότερες από 30 διεθνείς τράπεζες που είτε την έχουν δανείσει είτε έχουν συμπράξει μαζί της σε άλλους τομείς. Δεν είναι τυχαίο πως η πτώση της μετοχής της Deutsche Bank συμπαρέσυρε όλο τον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Ακόμη και οι ελληνικές μετοχές επηρεάσθηκαν από την πτώση αυτή.

Αλλά σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες επενδυτές και καταθέτες δεν κινδυνεύουν άμεσα από την Deutsche Bank. Η γερμανική τράπεζα διαθέτει στοιχεία παθητικού που θα μπορούσαν να μετοχοποιηθούν για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες. Στη βάση αυτή θα ήταν υπερβολικό να ειπωθεί πως οι ανασφάλιστοι καταθέτες της διατρέχουν οποιοδήποτε κίνδυνο.

Πάντως, τα πρόστιμα που διαρκώς επιβάλλονται στην Deutsche Bank από ρυθμιστικές αρχές δείχνει πως η τράπεζα δεν έχει διδαχθεί από το πρόσφατο παρελθόν.

Οκτώ χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2008, η Lehman Βrothers είχε μόλις χρεοκοπήσει, οι αγορές είχαν καταρρεύσει και η παγκόσμια οικονομία «πάγωσε». Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν, οι καταναλωτές σταμάτησαν να αγοράζουν και οι παραγωγοί σταμάτησαν να παράγουν, ενώ η κρίση ρευστότητας μετεξελίχθηκε σε μια πλήρους έκτασης πιστωτική κρίση που έφερε τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση μετά το 1929.

Ωστόσο, αντί το γεγονός να λειτουργήσει σαν μάθημα ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερβολή, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στον κόσμο των αγορών, οι οποίες έχουν πλέον την ιδιότητα όχι απλώς να αποτιμούν αλλά και να σχεδιάζουν τις μελλοντικές αξίες.

Με τη δημιουργία πολυσύνθετων προϊόντων μια εικονική πραγματικότητα αξιών ξεπερνά σήμερα πάνω από 10 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ καθώς περί τα 800 τρισ. δολάρια «παίζονται» στις αγορές παραγώγων, ενώ µόνο τα 90 τρισ. δολάρια αφορούν συναλλαγές εντός των οργανωμένων αγορών.

Στην τοξική αυτή «αλληλουχία» πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ακόμη και σήμερα η Deutsche Bank.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ