ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

B. Ντομπρόβσκις: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας

B. Ντομπρόβσκις: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε τη μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας
Reuters

"Επίθεση" δέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε πάνελ του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) στην Ουάσιγκτον, όταν υποστήριξε πως στην περίπτωση της Ελλάδας η Ευρώπη έδειξε πως ξέρει επιτυχώς να αντιμετωπίζει τις κρίσεις.

Το ακροατήριο του πάνελ που αποτελούταν από διεθνείς τραπεζίτες και πολιτικούς εξέφρασε τη διαφωνία του με την τοποθέτηση αυτή. Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν το ελληνικό ζήτημα ως αποτυχία της Ευρώπης, καθώς περιθωριοποίησε το μέλος της αντί να το προστατεύσει. Αυτή η αντίδραση ανάγκασε τον Λετονό Επίτροπο να απαντήσει πως δεν εννοούσε επιτυχία, αλλά απόδειξη ανθεκτικότητας.

Στο σημείο αυτό ο Επίτροπος είπε πως η Ελλάδα αντί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που προέβλεπε εξαρχής το πρόγραμμα των θεσμών, οδηγήθηκε στην ανάδειξη μιας λαϊκίστικης κυβέρνησης (σ.σ. τον ΣΥΡΙΖΑ) που αντέστρεψε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Το πάνελ εξέφρασε τη θέση πως σε περίπτωση επιτυχίας του Brexit αυτό θα είναι απαρχή διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απόδειξη πως η ανθεκτικότητα που επικαλείται ο Επίτροπος δεν υφίσταται.

Ο Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε πως όντως η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι με το Brexit. Αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν φυγόκεντρες δυνάμεις, είπε πως η Ευρώπη "προετοιμάζεται".

Το πάνελ διαφώνησε ξανά. Όπως του ανταπάντησαν η ενοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συντελείται με πολύς αργούς ρυθμούς και έτσι χάνεται η αξία του χρόνου. Κατά τους ίδιους η τραπεζική ένωση υπάρχει κατ' όνομα και όχι στην πράξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ