ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο Τόμσεν: Πλεονάσματα 1,5% ή αποχωρούμε

Τελεσίγραφο Τόμσεν: Πλεονάσματα 1,5% ή αποχωρούμε

Στην αποσαφήνιση πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ελληνικό προγράμμα που θα προβλέπει μεσοπρόθεσμα πλεονάσματα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, προχώρησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόλ Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας πως εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν πιο φιλόδοξους στόχους θα πρέπει να δείξουν πως θα βγουν τα νούμερα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Ετήσιας Διάσκεψης του ΔΝΤ ο Πόλ Τόμσεν έδειξε πως το Ταμείο διαχωρίζει τη θέση του από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό προγράμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

"Μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν (σ.σ. στο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους ) πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πως θα βγουν τα νούμερα", ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν ενδεχόμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα είχε τον ίδιο ορίζοντα λήξης με το πρόγραμμα του ESM, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018, είπε πως όντως εαν λαμβανόταν σχετική απόφαση από το Ταμείο τον προσεχή Δεκέμβριο θα απέμεναν μόλις 18 μήνες μέχρι τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος. " Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί", είπε σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, αλλά και ότι η συζήτηση για το χρέος παραπλανεί τον ελληνικό λαό, ανέφερε πως το ΔΝΤ πιστεύει πως η Ελλάδα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους της.

Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις που ζητά το Ταμείο στο ασφαλιστικό ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως υπάρχουν ελλείμματα στο ασφαλιστικό 10% του ΑΕΠ ετησίως και πως οι τρέχουσες παρεμβάσεις εξοικονομούν μόλις 1% του ΑΕΠ. "Πρεπει να υπάρξει ένα σύστημα που θα βοηθά τους αδύναμους", τόνισε.

Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες πως έστειλε εσωτερικό έγγραφο στην Κριστίν Λαγκάρντ με το οποίο ζητά έξοδο από το ελληνικό πρόγραμμα. "Δεν επικοινωνούμε με εσωτερικά έγγραφα", ξεκαθάρισε και προσέθεσε πως εντός του Ταμείου υπάρχει κοινή γραμμή για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα.

Για την δεύτερη αξιολόγηση ανέφερε πως μια ομάδα του ΔΝΤ θα μεταβεί σύντομα στην Ελλάδα για τη δεύτερη αξιολόγηση και εξέφρασε την ελπίδα αυτή να ολοκληρωθεί εγκαίρως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ