ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με επιστολή Χουλιαράκη κλείδωσε η δόση

Με επιστολή Χουλιαράκη κλείδωσε η δόση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται από χθες το βράδυ επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Οι θεσμοί έχουν κάνει θετική εισήγηση για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και στη βάση αυτή η Ελλάδα κλείδωσε το 1,1 δις ευρώ από τη δόση του 2,8 δις ευρω του ESM. Τα υπόλοιπα 1,7 δις ευρώ εξαρτώνται από το να επιβεβαιώσουν οι θεσμοί πως τα 1,8 δις ευρώ που είχαν δοθεί στη χώρα μας τον Ιούνιο για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου καταβλήθηκαν κανονικά.

Μπορεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα να σημείωσαν τον Αύγουστο μείωση στα 4,921 δισ. ευρώ, από 5,53 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αυτή η πρόοδος δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

Αυτό διότι το ποσό που έφτασε στους προμηθευτές του Δημοσίου τον Αύγουστο κινήθηκε στα επίπεδα του 1,4 δισ. ευρώ όταν το Ταμείο ανέμενε πως το συνολικό απόθεμα των οφειλών θα μειωνόταν στα 4,1 δισ. ευρώ.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη διότι η άτυπη «στάση πληρωμών» που υιοθετεί το Δημόσιο -δαπανώντας με το σταγονόμετρο για να κρατά σε λογαριασμό των πρωτογενές πλεόνασμα – αύξησε μέσα στον μήνα κατά 800 εκατ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Πλέον η Ελλάδα αναμένει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ για να διοχετεύσει τα 1,7 δισ. ευρώ εξ αυτών στους προμηθευτές του Δημοσίου. Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει πως η χορήγηση αυτού του ποσού θα πρέπει να οδηγήσει χαμηλότερα των 3,2 δισ. ευρώ τα χρέη του Δημοσίου στους ιδιώτες.

Πάντως η επιστολή του Γιώργου Χουλιαράκη με τα αναλυτικά στοιχεία για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου θα ξεκλειδώσει τη δόση, δεδομένου ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν συμμερίζονται τις απόψεις του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ