ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Έσπασε στα δύο η δόση

Eurogroup: Έσπασε στα δύο η δόση
ESM

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες που έτρεφε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εκταμίευση της δόσης. Τελικά το Eurogroup δεν έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δισ. ευρώ και εξουσιοδότησε το EuroWorking Group της 24ης Οκτωβρίου να λάβει τη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup εγκρίθηκε μεν η εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ωστόσο - μετά από αξίωση της Γερμανίας- η δόση των 1,7 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 24 Οκτωβρίου προκειμένου να εξακριβωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις εκταμίευσης.

Τσακαλώτος: Η δόση έσπασε για τεχνικούς λόγους

Εξερχόμενος του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε σε «τεχνικούς λόγους» τη μη χορήγηση του συνόλου της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Ήταν ένα πολύ καλό Eurogroup για την Ελλάδα. Ομόφωνα αποφασίσθηκε πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα και πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ. Υπήρξε συμφωνία πως η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά στην εκκαθάριση των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά για τεχνικούς λόγους, και ειδικότερα διότι δεν είχαμε τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, όταν αυτά συλλεχτούν και είναι διαθέσιμα η δόση των 1,8 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τα ληξιπρόθεσμα θα δοθεί στο EuroWorking Group της 24ης Οκτωβρίου. Δεν έχουμε μπροστά μας κάποιες πληρωμές, οπότε το εάν το 1,1 δισ. ευρώ θα καταβληθεί πριν ή μετά τις 24 Οκτωβρίου είναι δευτερευούσης σημασίας ζήτημα.

»Και τα 15 προαπαιτούμενα τελείωσαν και ολοκληρώθηκαν. Τα λοιπά χρήματα σχετίζονται με τα ληξιπρόθεσμα για τα οποία δεν έχουμε την ακριβή εικόνα και την οποία δεν θα μπορούσαμε να την έχουμε ακόμη και με την καλύτερη βούληση του κόσμου πριν καταστούν διαθέσιμα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Οπότε είμαι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Το θέμα του χρέους θα εξεταστεί σε μελλοντικά Eurogroup».

Βάρος στη δεύτερη αξιολόγηση

Την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ από την δόση των 2,8 δισ. ευρώ ανακοίνωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε πως το συμβούλιο ενημερώθηκε από τους θεσμούς για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και στη βάση αυτή αποφασίσθηκε η χορήγηση του 1,1 δισ. ευρώ. Για τη δόση των 1,7 δισ. ευρώ, ανέφερε πως αν και έχει υπάρξει πρόοδος στην εκκαθάριση των οφειλών προς ιδιώτες, ωστόσο θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, ώστε να πιστοποιηθεί πως και τα 1,8 δισ. ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο προς το σκοπό αυτό έχουν φτάσει στους παραλήπτες τους.

«Τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα πρέπει να συγκεντρωθούν από όλες τις επιμέρους υπηρεσίες και αυτό απαιτεί κάποιες εβδομάδες. Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή πολιτικής διευθέτησης. Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι θα είναι εντάξει, αλλά υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Τα χρήματα θα έρθουν μην ανησυχείτε», τόνισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι εξετάζονται ήδη τα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη διευθέτηση και πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξεταστούν σε επόμενη φάση. «Εφόσον η Ελλάδα καλύψει τις υποχρεώσεις της υπάρχει και το θέμα της μακροπρόθεσμης δέσμευσης. Δεν θα ανοίγω το θέμα του χρέους σε κάθε Eurogroup», τόνισε.

«Θα εστιάσουμε τώρα στη δεύτερη αξιολόγηση. Περιμένουμε η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί γρήγορα», είπε ο Ολλανδός.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε πως άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση 1,1 δισ. ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκαν από την πλευρά της Ελλάδας τα προαπαιτούμενα. Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός πως οι θεσμοί επιτρέπουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε πως σε δύο εβδομάδες θα συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης για τη δόση του 1,1 δισ. ευρώ και πως στην ίδια συνεδρίαση θα μπορούσε να ληφθεί η απόφαση και για τα 1,7 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τα ληξιπρόθεσμα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Το ανακοινωθέν της Ευρωομάδας σημειώνει τα εξής:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές του συνόλου των 15 οροσήμων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

»Το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για τη θέσπιση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, για την ενίσχυση της τραπεζικής διακυβέρνησης, για την πλήρη εγκαθίδρυση της νέας Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων και για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

»Το Eurogroup σημειώνει επίσης την περαιτέρω πρόοδο στη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup τονίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του Προέδρου και Διευθύνοντα Σύμβουλου, πρέπει να επιδιωχθεί ως θέμα προτεραιότητας, προκειμένου να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

»Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία διορισμού θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του νόμου του Ταμείου και θα διασφαλίσει ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι πλήρως ανεξάρτητα και με σαφή εμπειρία, αλλά και ότι τα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης θα είναι σε σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

»Η εφαρμογή των ορόσημων ανοίγει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.

»Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της εκκαθάρισης των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και σημειώνει πως τα δεδομένα για τον Σεπτέμβριο, θα είναι διαθέσιμα αργότερα, τον Οκτώβριο. Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για το ζήτημα της εκκαθάρισης των καθυστερούμενων οφειλών θα ανοίξει το δρόμο για το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να εγκρίνει την περαιτέρω απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

»Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στις επόμενες φάσεις του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε εύθετο χρόνο, και χαιρετίζουμε την πρόθεση των θεσμικών οργάνων να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου το 2016».

Ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών στην οποία τονίζονται τα εξής:

«Το σημερινό Eurogroup ενέκρινε την άμεση εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που πάει στο χρέος, αναγνωρίζοντας ότι υλοποιήθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

»Το 1,7 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές με τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου να δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο μας. Τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου.

»Το 1,7 δισ. ευρώ, λοιπόν, θα εκταμιευθεί στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ