ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τσακαλώτος θέλει σύμβουλο του Ολάντ στο Υπερταμείο

Ο Τσακαλώτος θέλει σύμβουλο του Ολάντ στο Υπερταμείο
Η Λορένς Μπουν νυν επικεφαλής οικονομολόγος του γαλλικού Ομίλου AXA AXA

Τη συμμετοχή της Λορένς Μπουν (Laurence Boone), της πρώην ειδικής συμβούλου του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και νυν επικεφαλής οικονομολόγου του γαλλικού Ομίλου AXA στο διοικητικό συμβούλιο του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, βολιδοσκόπησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου και τον Αμερικανοκορεάτη σύμβουλό του Γκλεν Κιμ συναντήθηκε σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον με την 47χρονη Μπουν, όπου φέρεται να της πρότεινε να μετέχει στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).

Η Μπούν, η οποία αποχώρησε προ 10μηνου από το επιτελείο του Ολάντ, ήταν υπεύθυνη για τις διακρατικές και ευρωπαϊκές οικονομικές χρηματοπιστωτικές υποθέσεις και είχε την ευθύνη της διαχείρισης των σχέσεων με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, το ΔΝΤ και τα κράτη μέλη.

Πριν αναλάβει τη θέση αυτή ήταν Chief Economist, στην Ευρώπη, στην Bank of America Merrill Lynch (2011-2014) και Chief Economist, στη Γαλλία, της Barclays Capital (2004-2011). Από το 1998 έως το 2004 ήταν οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η Λορένς Μπουν έχει διδακτορικό στην εφαρμοσμένη οικονομετρία από το London Business School και Μάστερ στην οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Αν η υποψηφιότητα της Μπουν προχωρήσει θα είναι η δεύτερη «ηχηρή» γαλλική «μεταγραφή» στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, μετά από αυτή του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου του Γάλλου Ζακ Λε Παπ, ο οποίος είχε διατελέσει χρόνια στενός συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Να σημειωθεί πως τα κράτη μέλη της ζώνη του ευρώ επιθυμούν την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, της γνωστής Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) πριν από τα τέλη του 2016. Στη βάση αυτή το χθεσινό ανακοινωθέν του Eurogroup έκανε ειδική αναφορά στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Συγκεκριμένα τόνισε πως «η επιλογή των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών στην EEΣΠ, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του CEO, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε το ταμείο να λειτουργεί κανονικά πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM».

Στη βάση αυτή το Eurogroup ζήτησε η διαδικασία επιλογής να ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματισμό και ξεκάθαρη εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Σύμφωνα με το νόμο 4389/2016 του Υπερταμείου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελείται από πέντε έως επτά μέλη τα οποία εκλέγονται για τετραετή θητεία. Το Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας διορίζει μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Στην έναρξη της διαδικασίας επιλογής το Εποπτικό Συμβούλιο ζητά την απλή γνώμη του υπουργού Οικονομικών επί των προτεινόμενων χαρακτηριστικών του προσώπου που θα διοριστεί ως Διευθύνων Σύμβουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ