ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα σκληρή διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Νέα σκληρή διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ρίξει φως και στο τι μέλλει γενέσθαι με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει παραπάνω από σαφές ότι αν δεν γίνει σημαντική ελάφρυνση του χρέους, η μόνη λύση για να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα είναι να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί πως θα επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει μεσοπρόθεσμα το ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ θεωρεί «επιβλαβή» για την ελληνική οικονομία τα πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, καθώς θεωρεί πως δεν είναι βιώσιμα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά. Θεωρεί δε πως με τα υφιστάμενα μέτρα ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα επιτευχθεί και πως αντί του 3,5% θα κινηθεί κοντά στο 1,5% -1,6%.

Η κυβέρνηση αποσαφηνίζει πως τουλάχιστον έως το 2018 ο «κόφτης» είναι εκείνος που θα διασφαλίσει πως ο στόχος του 3,5% θα επιτευχθεί. Για μετά το 2018 η ελληνική πλευρά επιδιώκει μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα στο επίπεδο του 2% -2,5%.

Ερωτηθείς από το CNN Greece για το ενδεχόμενο η μη επαρκής μείωση του ελληνικού χρέους εκ μέρους των εταίρων να οδηγήσει σε διατήρηση του μεσοπρόθεσμου (μετά το 2018 και έως το 2015) στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ και τελικά στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ξεκαθάρισε: «Δεν εργαζόμαστε επί αυτού του σεναρίου».

Ωστόσο, για να μπει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει είτε να δοθεί ικανοποιητική ελάφρυνση χρέους, είτε να προσδιορισθούν προκαταβολικά τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη επίτευξη των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Είτε «κούρεμα», είτε μέτρα, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να μπει ο Ταμείο στο πρόγραμμα», δηλώνει στο CNN Greece πηγή από την Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έχει μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ολοκληρώσει τη σπουδή για την βραχυπρόθεσμη απομείωση του χρέους με εξομάλυνση του προφίλ εξόφλησης των ελληνικών δανείων, με την έκδοση περισσότερων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας που θα αντικαταστήσουν άλλα μικρότερης διάρκειας, με μέτρα για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου στο μέλλον και την κατάργηση της επιβάρυνσης που επιβλήθηκε στο επιτόκιο δανεισμού της χώρας, προκειμένου να προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων το 2012.

Μέχρι τότε κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως θα έχουν καταδειχθεί οι προθέσεις του ΔΝΤ, δηλαδή το εάν επιθυμεί να παραμείνει στο πρόγραμμα ή να αποχωρήσει από αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ