ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίστες φοροδιαφυγής: Οι φόροι βεβαιώνονται, αλλά δεν εισπράττονται

Λίστες φοροδιαφυγής: Οι φόροι βεβαιώνονται, αλλά δεν εισπράττονται
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Πλήρη αδυναμία της φορολογικής διοίκησης να εισπράξει τους φόρους, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που βεβαιώνει από τις λίστες της φοροδιαφυγής καταδεικνύουν στοιχεία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης.

Από τα εν λόγω στοιχεία δεν προκύπτει μόνον ότι οι σχετικές υποθέσεις εξετάζονται με αργό ρυθμό, αλλά και στο ότι εξαρχής οι βεβαιωμένοι φόροι είναι υπερβολικοί, κάτι που έχει αναδειχθεί προσφάτως και από δικαστικές υποθέσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε προ ημερών στο θέμα λέγοντας πως στόχος είναι η φορολογική διοίκηση να κινείται με «βεβαιότητα» ως προς τους καταλογισμούς φόρων και προστίμων. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που καταλογίζουμε είναι πράγματι σωστό», δήλωσε σχετικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά μέσα στο 2016 έχουν ανοίξει 53 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, ενώ από το 2014 οι υποθέσεις που έχουν εξετασθεί ανέρχονται στις 365, σε σύνολο 2.062. Οι ολοκληρωμένες είναι μόλις 177. Οι βεβαιωμένοι φόροι από τη λίστα φτάνουν στα 255 εκατ. ευρώ, με τη μέση βεβαίωση ανά υπόθεση να ανέρχεται στο 1,27 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισπράξεις από τις 177 υποθέσεις είναι μόλις 37,5 εκατ. ευρώ. Από τη λίστα Μπόργιανς ελέγχονται συνολικά 60 υποθέσεις, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καμία υπόθεση.

Από τη λίστα με τα εμβάσματα εξωτερικού το πρώτο εξάμηνο του 2016 δεν άνοιξε καμία νέα υπόθεση εμβασμάτων και μόνο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου ξεκίνησε ο έλεγχος 9 υποθέσεων. Οι 1.482 υποθέσεις έως το τέλος του 2016 έγιναν στο τέλος Αυγούστου 1.491 και οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι από 584 αυξήθηκαν σε 623. Τα συνολικά βεβαιωθέντα ποσά φτάνουν τα 308 εκατ. ευρώ, ο μέσος φόρος ανά υπόθεση στις 495.785 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ