ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βερολίνο: Η Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Το 2018 θα δούμε το χρέος

Βερολίνο: Η Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Το 2018 θα δούμε το χρέος
Reuters

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της που έχει υπογράψει από τον περασμένο Μάιο. Εκεί ορίζεται πως το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο».

Αυτά λένε γερμανικές κυβερνητικές πηγές αποκλειστικά στο CNN Greece αναφερόμενες στα συνεχή αιτήματα της ελληνικής πλευράς για άμεση απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και για όσα δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, όπου και είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Μέρκελ.

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα που τρέχει και πρέπει να ολοκληρωθεί. Όταν ολοκληρωθεί, θα γνωρίζουμε τις ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και το ύψος του χρέους. Μόνον το 2018, θα μπορούμε να πούμε εάν το ελληνικό χρέος χρειάζεται απομείωση και όχι τώρα. Καθώς σήμερα, δεν γνωρίζουμε ποιές θα είναι τότε οι ανάγκες της Ελλάδας», υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Επίσης, σχετικά με την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Μέρκελ, οι αναφορές που κάνουν οι γερμανικές πηγές είναι λακωνικές και αρκούνται να σημειώσουν πως «συζητήθηκε το προσφυγικό και η εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία. Για τα θέματα του χρέους, αρμόδιος είναι ο Υπουργός Οικονομικών και το θεσμικό όργανο της ΕΕ, το Γιούρογκρουπ».

Να σημειωθεί πως στη γερμανική πρωτεύουσα τονίζουν πως δεν είναι μόνον η Γερμανία που την παρούσα στιγμή δεν μπορεί να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά υπάρχει και μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, οι Βαλτικές χώρες κλπ, που επίσης θα έπρεπε να συναινέσουν και να περάσουν μια τέτοια απόφαση από το εθνικά τους Κοινοβούλια, κάτι πού είναι εξαιρετικά δύσκολο με τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ