ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ρεύματος στη συνάντηση Σκουρλέτη - θεσμών

ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ρεύματος στη συνάντηση Σκουρλέτη - θεσμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, η διαγωνιστική διαδικασία για τον ΑΔΜΗΕ, η εξέλιξη της διαδικασίας των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας και το Κτηματολόγιο απασχόλησαν τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τη ηγεσία του υπουργείου στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος μιας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση. Στον τομέα της ενέργειας, οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν για την πορεία των συζητήσεων μεταξύ του ελληνικού κράτους, της Snam και της Socar, για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Επίσης, συζητήθηκε η εξέλιξη της διαδικασίας των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, καθώς και η επιτυχής εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της οποίας έχουν κατατεθεί δύο προσφορές.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρικού ρεύματος τύπου ΝΟΜΕ. Σύμφωνα με το ΛΑΓΗΕ, στη δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ καλύφθηκε όλη η διατιθέμενη ποσότητα, δηλαδή 460 ΜWh, με τιμές μεταξύ 37,37 ευρώ και 37,45 ευρώ η MW/h. Η τιμή εκκίνησης ήταν 37,37 ευρώ. Από τη συνολική ποσότητα που διατέθηκε, οι εταιρείες που απορρόφησαν τις μεγαλύτερες ποσότητες, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν από τον ΛΑΓΗΕ, αγόρασαν 108, 105 και 97 MW/h. Με τα αποτελέσματα αυτά, γίνεται σαφές ότι ο διαγωνισμός ήταν επιτυχημένος.

Τέλος, αναφορικά με το Κτηματολόγιο ο κ. Σκουρλέτης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχαν μια εκτενή ενημέρωση με τους θεσμούς για την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ