ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαρά» 3 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρων και νέες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί

«Κουμπαρά» 3 δισ. ευρώ για επιστροφές φόρων και νέες συντάξεις ζητούν οι θεσμοί

Να εξασφαλίσει 3 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή εκκρεμών επιστροφών φόρων, αλλά και για την καταβολή συντάξεων που αντιστοιχούν σε 140.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι στον «αέρα» για περισσότερους από 9 μήνες, ζητούν εμμέσως οι θεσμοί από την κυβέρνηση.

Στην έκθεση προόδου των θεσμών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξετάσθηκε στο EuroWorking Group αναφέρεται πως η εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου σε ακαθάριστους όρους ανήλθε στο τρίμηνο Ιούλιου – Σεπτεμβρίου σε 1,87 δισ. ευρώ ή στο 104% του στόχου, ενώ σε καθαρούς (ταμειακούς) όρους έφτασε σε 1,5 δισ. ευρώ ή το 84% της δόσης.

Ωστόσο, πίνακας που συνοδεύει το σχετικό έγγραφο κάνει αναφορά σε δύο πηγές δαπανών που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συγκαταλέγει στα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων Γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά σε μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων 1,58 δισ. ευρώ και σε εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 1,42 δισ. ευρώ.

Στη βάση αυτή η έκθεση τονίζει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 8,04 δισ. ευρώ, από 9,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Η ελληνική πλευρά ωστόσο δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες δαπάνες ως ληξιπρόθεσμες, καθώς θεωρεί πως τα χρήματα τόσο για τις επιστροφές φόρων όσο και για τις συντάξεις υφίστανται και πως η μη διενέργεια των δαπανών αυτών σχετίζεται με γραφειοκρατικούς λόγους (π.χ. χρόνος έκδοσης σύνταξης).

Κατά το υπουργείο Οικονομικών ως ληξιπρόθεσμες οφειλές λογίζονται μόνον τα χρέη νοσοκομείων, δήμων, ασφαλιστικών ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, λοιπών φορέων του Δημοσίου, καθώς και οι βεβαιωμένες επιστροφές φόρου, που συνολικά αθροιζόμενα ανέρχονται σε 5,05 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ