ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα μέτρα για να βγει ο δημοσιονομικός λογαριασμός του 2017

Προς νέα μέτρα για να βγει ο δημοσιονομικός λογαριασμός του 2017

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξουν το 2017 και πως η υπεραπόδοση των εσόδων -από την εφετινή υπερφορολόγηση- θα οδηγήσει το πρωτογενές πλεόνασμα εντός των στόχων.

Είναι ωστόσο γεγονός πως η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ύψος του περυσινού πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% στο 0,2% του ΑΕΠ έβαλε φωτιά στον δημοσιονομικό σχεδιασμό των επόμενων ετών. Επιπροσθέτως οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπίστωσαν ότι αφενός τα 400 εκατ. ευρώ των υποτιθέμενων περικοπών από τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έχουν μείνει στα χαρτιά, αφετέρου η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ ένα βήμα παραπέρα από τις δεσμεύσεις εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων (η προθεσμία παρήλθε στις 29 Σεπτεμβρίου) ώστε να μην ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 το διετές πάγωμα των ωριμάσεων των ειδικών μισθολογίων.

Προκειμένου να ακυρώσει τις προβλέψεις διετούς παγώματος των ωριμάσεων στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είχε ψηφίσει ισοδύναμα μέτρα εξοικονόμησης 118 εκατ. ευρώ. Τα ισοδύναμα δεν βρέθηκαν ποτέ, πολλώ δε μάλλον δεν ψηφίστηκαν οι σχετικές παρεμβάσεις και τώρα επιχειρείται η διάσωση των ωριμάσεων διά της πλαγίας.

Αν στο κενό των ειδικών μισθολογίων προστεθεί η απροθυμία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να περιορίσει τις δαπάνες του, ο λογαριασμός αυξάνει σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ, χωρίς ακόμα να έχουν προσμετρηθεί τυχόν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του 2016 και του 2017, από τη συρρίκνωση του πλεονάσματος του 2015.

Αλλά και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης είναι πολιτικέ τοξική, με την Παγκόσμια Τράπεζα να έχει διαμηνύσει στο υπουργείο Εργασίας ότι για να βγει ο λογαριασμός θα πρέπει να περιοριστεί το αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017, το υπουργείο Οικονομικών έχει εγγράψει δαπάνες ύψους 760 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ, για τις οποίες οι δανειστές ζητούν αναλυτικά πηγές προέλευσης. Μέχρι τώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταφέρει να πείσει για τις πηγές χρηματοδότησης τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ του ΚΕΑ.

Έτσι, το συνολικό άνοιγμα επί των δημοσιονομικών προσεγγίζει για το 2017 ήδη το 1 δισ. ευρώ και φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο νομοθέτηση νέων μέτρων για το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ