ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα μέσα Νοεμβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί

Στα μέσα Νοεμβρίου επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ - Eurokinissi

Στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι θεσμοί, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Χθες, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συζητήσεις κρίθηκαν «εποικοδομητικές» και καλύφθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τις επόμενες κινήσεις της και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των θεσμών:

«Η αποστολή των θεσμών, όπως προβλεπόταν, τελείωσε χθες. Εποικοδομητικές συζητήσεις έλαβαν χώρα για όλες τις πολιτικές δεσμεύσεις και θα συνεχίσουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα Νοεμβρίου και όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος ESM το συντομότερο δυνατό».

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς ανακοίνωσε και επίσημα χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είπε, η επόμενη φάση της αξιολόγησης θα εκκινήσει στις 14 Νοεμβρίου οπότε τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM, θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενο στις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδος επιβεβαίωσε ότι «υπάρχουν δυσκολίες» στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά αλλά και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μη θέλοντας να αποσαφηνίσει σε ποιο βαθμό αυτές οι δυσκολίες μπορούν να γεφυρωθούν.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Gerry Rice σχετικά με το μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος αλλά και για τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESΜ, Klaus Regling ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια το ίδιο στέλεχος απάντησε με σκωπτικό ύφος «δεν πέφτω και από τα σύννεφα».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 καθώς η ελληνική πλευρά παρουσίασε στους θεσμούς στοιχεία που δείχνουν ότι καταγράφεται υπεραπόδοση στα έσοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ