ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμένες στη μετάφραση οι μειώσεις των συντάξεων

Χαμένες στη μετάφραση οι μειώσεις των συντάξεων
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στη διαβεβαίωση πως οι θεσμοί δεν ανοίγουν ξανά θέμα ασφαλιστικού προχώρησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος της συνάντησης που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου κλείνει το σοβαρό θέμα που ανοίχτηκε το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το οποίο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εγείρει θέμα περαιτέρω μείωσης των ελληνικών συντάξεων.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις το θέμα προέκυψε από μεταφραστικό λάθος του κειμένου με το οποίο ο Γ. Ντάισελμπλουμ ενημέρωνε το ολλανδικό Κοινοβούλιο για την αντζέντα του επερχόμενου Eurogroup.

Αρχικά, η μετάφραση οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων στην Ελλάδα θα ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. Αυτό προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό καθώς, όπως είναι γνωστό εδώ και μέρες, ο Γ. Κατρούγκαλος έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Μετά από επιπλέον επεξεργασία του κειμένου διαπιστώθηκε ότι το θέμα που θα τεθεί στο Eurogroup, δεν αφορά σε μείωση των ελληνικών συντάξεων αλλά στο θέμα της γενικότερης πολιτικής κοινωνικών παροχών στην Ελλάδα.

"Το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση. Στην ατζέντα ελέγχεται απλώς η πορεία εφαρμογής και κυρίως η υλοποίηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτά τα θέματα όντως υπάρχουν milestones που σχετίζονται με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και την έκδοση εγκυκλίων και όχι με το ξανάνοιγμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης", διευκρίνισε σχετικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα για το εάν αναζητούνται ακόμη 400 εκατ. ευρώ για να δοθεί ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως αυτό είναι εκτίμηση των θεσμών και όχι της κυβέρνησης. " Εμείς έχουμε άλλες εκτιμήσεις", τόνισε σχετικά.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε πως όπου υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ επιδομάτων με το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτά τα επιδόματα θα καταργούνται.

"Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι επίδομα ειδικού σκοπού και αυτό δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει", είπε ως παράδειγμα ο υπουργός και προσέθεσε πως επιδόματα όπως των αναπήρων και τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ δεν θα πειραχτούν.

Τέλος αρμοδίως ξεκαθαρίστηκε από πηγές του υπουργείου Οικονομικών πως το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί κανονικά το 2017 και πως έχουν προϋπολογιστεί 105 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό.

Τί διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ

Σχετικά με τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε έγγραφό του που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να "επαναφέρει το ασφαλιστικό στην ατζέντα του Eurogroup", από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίστηκε ότι:

• Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.

• Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.

• Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ