ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λερναία Ύδρα» οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιωτικό τομέα

«Λερναία Ύδρα» οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιωτικό τομέα

Την «Λερναία Ύδρα» το μυθικό τέρας με τα εννέα κεφάλια το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής θυμίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η διαρκής αποπληρωμή χρεών το τελευταίο τρίμηνο δεν μείωσε παρά ελάχιστα τις συνολικές οφειλές του κράτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν από 6,276 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, στα 6,218 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μειώθηκαν συνολικά κατά μόλις 58 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι και λοιποί φορείς αποπλήρωσαν περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ οφειλών.

Αυτό οφείλεται στο ότι το Δημόσιο ημέρα με την ήμερα δημιουργεί νέα χρέη προς τους προμηθευτές του, ενώ στην προσπάθεια καταγραφής πρωτογενούς πλεονάσματος επιστρέφει με το σταγονόμετρο τους φόρους που οφείλει να δώσει πίσω.

Τα χρέη της γενικής κυβέρνησης ήταν το Σεπτέμβριο στα 4,77 δισ. ευρώ, από 4,93 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν οι βεβαιωμένες εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ έναντι 1,341 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο ποσό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 2,9 δισ. ευρώ έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων οφειλές 1,8 δισ. ευρώ αφορούν σε χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Να τονισθεί πως οι θεσμοί σε έγγραφο τους που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών υπολόγιζαν στα 8,045 δισ. ευρώ τις οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό διότι οι θεσμοί υπολογίζουν στις οφειλές και τις μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρου ύψους 1,4521 δισ. ευρώ, αλλά και τις υποχρεώσεις του συνταξιοδοτικού, οι οποίες όμως δεν έχουν αποτυπωθεί επισήμως, λόγω της καθυστέρησης καταβολής των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους. Το συγκεκριμένο χρέος του Δημοσίου υπολογίζεται στα 1,412 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ