ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αποκαλύπτουν τα νέα mail της Χίλαρι Κλίντον για την ελληνική κρίση

Τι αποκαλύπτουν τα νέα mail της Χίλαρι Κλίντον για την ελληνική κρίση

Ήταν 6 Μαΐου του 2010 και η Βουλή των Ελλήνων, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων, υπερψήφιζε το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

Την ίδια ημέρα ο Σάιμον Τζόνσον (Simon Johnson) πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ αρθογραφεί στους New York Times πως το ελληνικό πακέτο «διάσωσης» είναι δραματικό, άνευ προηγουμένου και απέχει μακράν από το να σταθεροποιήσει τη ζώνη του ευρώ.

Όπως ανέφερε η πολιτική των «σιωπηρών πλεονασμάτων» του προϋπολογισμού που επιβαλλόταν στην Ελλάδα ήταν «βάναυση», υποστήριζε δε πως εάν οι στόχοι για την ανάπτυξη δεν επιβεβαιώνονταν – όπως και συνέβη- οι Έλληνες έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για ολοένα και πιο σκληρή λιτότητα για να πληρώσουν τους Γερμανούς.

«Ακόμα και αν όλα πάνε καλά οι Έλληνες πολίτες φαίνεται απίθανο να χαιρετίσουν αυτή την εκδοχή ως τη νέα τους πραγματικότητα», σημείωνε στο σχετικό άρθρο ο Τζόνσον.

Η Ανν Μαρί Σλότερ (Anne-Marie Slaughter) δικηγόρος, πολιτικός αναλυτής, πολιτικός επιστήμονας και δημόσιος σχολιαστής στις ΗΠΑ που από το 2002 έως το 2009 ήταν Κοσμήτορας του Woodrow Wilson School του Princeton και εν συνεχεία υπηρέτησε ως Διευθύντρια Πολιτικού Σχεδιασμού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ιανουάριο 2009 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 έστειλε δύο ήμερες αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 Μαΐου υ το σχετικό άρθρο στην τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Στο συγκεκριμένο mail που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το FBI η Σλότερ ανέφερε στην Χίλαρι Κλίντον πως η ΕΕ το ΔΝΤ και το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχαν την ελπίδα ότι με την ελληνική διάσωση θα κερδιζόταν χρόνος για τη διάσωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και παρέπεμπε στο κείμενο του Σάιμον Τζόνσον για την ενημέρωση της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι παρατηρήσεις του Σάιμον Τζόνσον αποδείχθηκαν εξαιρετικά ακριβείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ