ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο Σόιμπλε σε γερμανούς μετόχους offshore

Μπλόκο Σόιμπλε σε γερμανούς μετόχους offshore

Σχέδιο νόμου που θα επιβάλλει σε όλους τους Γερμανούς να δηλώνουν τις συναλλαγές τους με offshore εταιρείες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά και θα καθιστά τις τράπεζες υπεύθυνες για χαμένα φορολογικά έσοδα αν αποκρύπτουν τις συναλλαγές πελατών τους με τέτοιες εταιρείες έχει έτοιμο o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Reuters η κίνηση αυτή από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας γίνεται στον απόηχο των Panama Papers που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγους μήνες, όταν διέρρευσαν από τη νομική εταιρεία Mossack Fonseca έγγραφα που έδειχναν ότι υπεράκτιες εταιρείες χρησιμοποιούνται για να αποκρύπτονται μεγάλες περιουσίες.

Το σχέδιο νόμου που είδε το Reuters αναφέρει ότι στο μέλλον οι Γερμανοί θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στις φορολογικές Αρχές οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμμετοχή άνω του 10% σε ξένες εταιρείες.

Οι πολίτες θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να δηλώνουν σχέσεις κάθε είδους που έχουν με εταιρείες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (EFTA), ειδικά αν ελέγχουν τις εταιρείες αυτές. Στόχος της συγκεκριμένης πρόβλεψης είναι να μη συστήνονται οφσόρ εταιρείες χωρίς να γίνεται γνωστό.

Σύμφωνα επίσης με το ίδιο προσχέδιο, σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, θα υπάρχει δυνατότητα να συλλέγονται οι χαμένοι φόροι ακόμη και 20 χρόνια αργότερα. Οι τράπεζες από την πλευρά τους θα είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν συναλλαγές με ξένες εταιρείες, τις οποίες πραγματοποιούν για λογαριασμό πελατών που έχουν μερίδιο τουλάχιστον 30% στις εν λόγω εταιρείες. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα για την τράπεζα θα φτάνουν τα 50.000 ευρώ. Επίσης η τράπεζα θα είναι υπεύθυνη και για χαμένα φορολογικά έσοδα.

Για να εγκριθεί αυτό το σχέδιο νόμου θα πρέπει να ψηφιστεί τόσο από την Κάτω όσο και από την Άνω Βουλή της χώρας. Όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, τράπεζες της Γερμανίας έχουν αρχίσει ήδη να αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι ο προτεινόμενος νόμος θεωρεί ύποπτες όλες τις εταιρείες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και EFTA.

Ο Σόιμπλε θέλει επιπλέον να καταφέρει νέο πλήγμα στο τραπεζικό απόρρητο καταργώντας ειδική πρόβλεψη που δεν επιτρέπει σε ορκωτούς ελεγκτές να καταγγέλλουν στις φορολογικές Αρχές ότι πελάτες τραπεζών είναι ιδιοκτήτες offshore εταιρειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ