ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετά τον ανασχηματισμό το Eurogroup

Μετά τον ανασχηματισμό το Eurogroup

Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ανασχηματισμό ήταν να αποδείξει στους Ευρωπαίους πως οι αλλαγές που έκανε στο κυβερνητικό σχήμα είναι ικανές να επιταχύνουν το μεταρρυθμιστικό βηματισμό και να οδηγήσουν στην έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το εάν οι Ευρωπαίοι ερμήνευσαν με τον ίδιο τρόπο τις αλλαγές προσώπων θα καταδειχθεί αρχικά στο αυριανό Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσουν μαζί με τους θεσμούς την Ευρωομάδα για τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρόσφατης αποστολής αξιολόγησης των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM στην Αθήνα.

Το αυριανό Eurogoup ουσιαστικά θα αναδείξει τις βασικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών και θα δώσει μια ιδέα για το εάν υπάρχει περίπτωση η αξιολόγηση να κλείσει μέσα στο 2016.

Οι θεσμοί - εξαιρουμένης ίσως της Κομισιόν - τοποθετούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το Φεβρουάριο, καθώς διαβλέπουν πως θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες και πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εκτιμά ότι τα όποια κενά θα κλείσουν μέσα στον Νοέμβριο και ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, οι ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017 κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχεται. Οι δανειστές θεωρούν ότι ένα μέρος των εφετινών εσόδων -κοντά στα 500 εκατ. ευρώ- έχει συγκυριακό χαρακτήρα, άρα δεν θα πρέπει να υπολογιστεί για το 2017. Παράλληλα, στην άμυνα θέλουν να επέλθει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ κάτι που δεν έγινε τη εφετινή χρονιά.

Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων, οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), συνολικού κόστους 760 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση απαντά ότι λείπουν λιγότερα, αλλά μπαίνει στη συζήτηση για περικοπές επιδομάτων, ύψους 250 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πάντως, για να κλείσει η τελική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου απαιτούνται άμεσα περικοπές σε άμυνα και κοινωνικά επιδόματα, ενώ θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι θέσεις των δανειστών για τις συμφωνημένες αλλαγές στα εργασιακά, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην ενοποίηση Ταμείων και στην απελευθέρωση επαγγελμάτων.

ΔΝΤ και Χρέος

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν Κοινοτικοί αξιωματούχοι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σημαίνει ταυτόχρονα και λύση για το χρέος και συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.«Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε την αξιολόγηση χωρίς να έλθουμε σε συμφωνία για το χρέος και να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα πρέπει να έρθουν ταυτόχρονα και να συμπληρώσουν το παζλ», τόνισε προ ημερών πηγή του Ευρωσυστήματος.

Παράλληλα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχει θετική εισήγηση του προσωπικού του Ταμείου. Στο αυριανό Eurogroup τόσο ο Πόλ Τόμσεν όσο και η Ντέλια Βελκουλέσκου θα δώσουν μια πρόγευση των προθέσεων τους και θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θέλει το Ταμείο και για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προβολές του Ταμείου για το χρέος.

Να σημειωθεί πως οι παρεμβάσεις που εξετάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας αφορούν στο βραχυπρόθεσμο χρέος και σε τίποτε άλλο, καθώς τα υπόλοιπα μέτρα θα ποσοτικοποιηθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ