ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Έχει τζίρο 22,6 δισ. ευρώ, πληρώνει φόρους 47,8 εκατ. ευρώ

Google:  Έχει τζίρο 22,6 δισ. ευρώ, πληρώνει φόρους 47,8 εκατ. ευρώ

Οι πωλήσεις της Google στην Ιρλανδία ανήλθαν πέρυσι σε 22,6 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι που καταβλήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 47,8 εκατ. ευρώ, καθώς τα φορολογητέα κέρδη της ανήλθαν σε μόλις σε 341 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη που ανακοίνωσε η εταιρεία από τον τεράστιο τζίρο των 22,6 δισ. ευρώ ήταν τόσο μικρά επειδή η Google κατέβαλε 16,9 δισ. ευρώ για «διοικητικά έξοδα», όπως χαρακτηρίστηκαν, τα οποία πληρώθηκαν νομίμως σε άλλες θυγατρικές της πολυεθνικής σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν» και την «Ιντιπέντεντ» της Ιρλανδίας.

Η Google συνέχισε να περνά στη θυγατρική της στην Ιρλανδία τις πωλήσεις της από διαφημίσεις στην Ευρώπη παρά τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροαποφυγής. Η πρακτική αυτή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι νόμιμη αλλά έχει προκαλέσει στο παρελθόν πολλές πολιτικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες πληροφορίες για την Google Holdings Ireland επειδή αυτή δεν είναι εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ώστε να είναι υποχρεωμένη να ανακοινώνει συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία. Είναι δηλωμένη στη διεύθυνση νομικής εταιρείας στο Δουβλίνο, αλλά πιστεύεται ότι δεν καταβάλλει φόρους στην Ιρλανδία επειδή ως φορολογική της έδρα δηλώνει τις Βερμούδες.

Λόγω της εταιρικής της σύστασης, η Google Holdings Ireland δεν είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία της Ιρλανδίας να δίνει λεπτομερή οικονομικά στοιχεία. Επειδή οι Βερμούδες δεν επιβάλλουν φόρο στις επιχειρήσεις, τα δισεκατομμύρια εσόδων τα οποία κάθε χρόνο η Google μεταφέρει στην Google Holdings Ireland δεν φορολογούνται, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Αλλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που έχουν κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων της Ιρλανδίας για τη φορολόγηση επιχειρήσεων είναι η Facebook, η Microsoft και η Apple. Τα έσοδα που ανακοίνωσε για το 2015 η Google Ireland Limited ήταν αυξημένα κατά 23% και εκτιμάται ότι ανέρχονται στο ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ