ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει σε παγκόσμια συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Π. Μοσκοβισί

Επιμένει σε παγκόσμια συζήτηση για το ελληνικό χρέος ο Π. Μοσκοβισί

Στην αποκάλυψη πως θα επισκεφθεί την Αθήνα έως τα τέλη Νοεμβρίου προχώρησε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους να γίνει εντός του 2016.

«Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τους νέους Έλληνες υπουργούς, καθώς αναμένω να επισκεφθώ τη χώρα πριν από τα τέλη Νοεμβρίου»,δήλωσε ο Επίτροπος προσθέτοντας πως στην Ευρωομάδα θα παρουσιάσει την κατάσταση αναφορικά με την Ελλάδα και την σημαντική πρόοδο που έχει γίνει.

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του χρέους τόνισε ότι στα συμπεράσματα της απόφασης του Eurogroup υπάρχει σαφής διαφοροποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων με εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν σε κάθε περίπτωση μετά το 2018.

«Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε άμεσα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ότι θα εξετάσουμε τη συζήτηση για την ανάγκη μεσοπρόθεσμων μέτρα στη βάση της νέας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους μέχρι το τέλος του έτους. Θέλουμε μια παγκόσμια συζήτηση που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, που γίνονται, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τη συζήτηση για το χρέος. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων πριν το τέλος του χρόνου», είπε.

Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup τόνισε πως σε αυτό θα συζητηθεί η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης και πως δεν θα εξετασθεί κανένα μέτρο για το ελληνικό χρέος πλην εκείνων που συμφωνήθηκαν το Μάιο.

«Σήμερα θα ενημερωθούμε για την πρόοδο της Ελλάδας. Δεν θα συζητήσουμε κανένα μέτρο για το ελληνικό χρέος πλην εκείνων που συμφωνήθηκαν το Μάιο. Όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση θα λάβουμε τα μέτρα που συμφωνήθηκαν το Μάιο για το ελληνικό χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια βάση είπε πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, προσθέτοντας πως η παρουσία του Ταμείου είναι σημαντική για τη Γερμανία.

Σημειώνεται πως η γερμανική πλευρά δέχεται να αποκρυσταλλωθούν εντός του 2016 μόνον τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και επιδιώκει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να οριστικοποιηθούν μετά τις εκλογές του 2017. Αυτό ωστόσο είναι κάτι που δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη βάση αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι θεσμοί πιέζουν ώστε η παραμετροποίηση των παρεμβάσεων για το χρέος να είναι γνωστή στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.

«Θα συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και την εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σε γενικές γραμμές σε σωστή τροχιά και ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

«Νομίζω ότι η Ελλάδα τα πάει αρκετά καλά, η οικονομία ανακάμπτει, ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν οι δείκτες της ανάπτυξηςαξιολόγηση», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ