ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφές κρατήσεων διεκδικούν δικαστικά συνταξιούχοι

Επιστροφές κρατήσεων διεκδικούν δικαστικά συνταξιούχοι

Επιστροφές κρατήσεων μπορούν να διεκδικήσουν 1 εκατ. συνταξιούχοι λόγω της παράνομης κράτησης υπέρ ασθένειας. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η εισφορά υπέρ του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης έπρεπε από το 2010 και μετά (όταν ξεκίνησαν οι μνημονιακές μειώσεις στις συντάξεις) να επιβάλλεται επί του καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ονομαστικού. Οι συνταξιούχοι ξεκινούν κινητοποιήσεις αλλά και δικαστικές προσφυγές.

Οπως δήλωσε στα Νέα ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος, εδώ και χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η σημερινή εφάρμοζαν τον Νόμο 2084/1992. Και αυτό γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΙΚΑ με συντάξιμες αποδοχές 1.866,23 ευρώ, όπως αναφέρεται στη συνταξιοδοτική του απόφαση, έως το 2015 υπόκειται σε κράτηση 4% (τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε το ποσοστό σε 6%), ήτοι 74,65 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, το καταβαλλόμενο ποσό επί του οποίου θα έπρεπε να υπολογιστεί η εισφορά είναι 1.431,27 ευρώ και κατά συνέπεια η κράτηση θα έπρεπε να είναι 57,25 ευρώ τον μήνα.

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που από μειώσεις και μνημονιακές κρατήσεις χάνει 434,96 ευρώ από τη μηνιαία σύνταξή του, λόγω της παρακράτησης επί του αρχικού ποσού σύνταξης, χάνει άλλα 17,39 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ