ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 1,5% του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο 2016

Αύξηση 1,5% του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο 2016

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών το ΑΕΠ του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2016 σημειώνοντας αύξηση 1,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και αύξηση 0,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Οι εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι πολύ καλύτερες από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που κατά μέσο όρο ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ 0,2% σε τριμηνιαία βάση και 0,4% σε ετήσια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τω βελτίω και τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου 2016, εκτίνοντας πως κατεγράφη ανάκαμψη 0,3% του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και ύφεση 0,6% σε ετήσια βάση.

Να τονισθεί πως τόσο οι εκτιμήσεις των θεσμών όσο και της κυβέρνησης προέβλεπαν πως στο σύνολο του 2016 η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τα στοιχειά του 9μηνου καταγράφουν επιστροφή στην ανάπτυξη ήδη από εφέτος (μετά τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων τριμήνων η ελληνική οικονομία κινήθηκε σε ετήσια βάση με –ύφεση 0,8% το πρώτο τρίμηνο και 0,6% το δεύτερο τρίμηνο και με ανάπτυξη 1,5% το τρίτο τρίμηνο).

Εάν και τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιοποιηθούν στις 29 Νοεμβρίου επιβεβαιώσουν την ίδια εικόνα με αυτή των εκτιμήσεων τότε θα μιλάμε για μια θετική έκπληξη που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής του δημοσιονομικού «κόφτη» και θα διευκολύνει αισθητά τις συζητήσεις με τους θεσμούς για τα μέτρα του 2017, καθώς το μεγαλύτερο του αναμενομένου ΑΕΠ αυξάνει αυτόματα τη δημοσιονομική απόδοση των υφιστάμενων μέτρων και απομακρύνει την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα στοιχεία για το ΑΕΠ δικαιολογούν μερικώς και την υπεραπόδοση που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων τους τελευταίους μήνες.Να σημειωθεί πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν κατά 1,57 δισ. ευρώ το στόχο του προϋπολογισμού .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ