ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσμοί: Αποκρατικοποιήσεις και αγορά εργασίας στην αυριανή ατζέντα

Θεσμοί: Αποκρατικοποιήσεις και αγορά εργασίας στην αυριανή ατζέντα

Ζητήματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την αγορά εργασίας θα απασχολήσουν την αυριανή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Επιθυμία της κυβέρνησης στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι. Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης κινείται στον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

Ωστόσο οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση και ζητούν καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Στις αποκρατικοποιήσεις το θέμα που θα θέσουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί αφορά τη λειτουργία έως το τέλος του έτους του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Παράλληλα ζητούν χρονοδιαγράμματα και ονόματα νέων ιδιωτικοποιήσεων, βάζοντας στο τραπέζι ξανά το θέμα των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ζητούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για τη νέα λίστα των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2017, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει μεταξύ άλλων να αφορούν τους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου – εννοώντας προφανώς το 17% της ΔΕΗ και το 65% της ΔΕΠΑ – καθώς και του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος. Σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα βασιστεί ο στόχος των εσόδων για την επόμενη χρονιά, που τοποθετείται περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 διαμορφώνεται ως εξής:

11.00-12.30 Επισκόπηση

17.00-18.00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας

18.00-19.00 Αγορά εργασίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ