ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρόμετρο για την ευρωζώνη οι εθνικές εκλογές του 2017

Βαρόμετρο για την ευρωζώνη οι εθνικές εκλογές του 2017

Ο πολιτικός κίνδυνος και κυρίως η ενίσχυση αντιευρωπαϊκών κομμάτων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2017. Το μάτια όλων είναι στραμμένα στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και στο επερχόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία για τη συνταγματική αναθεώρηση, που μπορεί να αποτελέσουν νέα πηγή πολιτικών εντάσεων στην ΕΕ.

Η μεγαλύτερη ανησυχία πλέον δεν εστιάζεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μικρότερες οικονομίες όπως η ελληνική, αλλά στον κίνδυνο να πλησιάσει την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη μια από τις μεγαλύτερες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Γαλλία. Η Ιταλία μάλιστα θεωρείται αυτό το διάστημα ο ασθενέστερος κρίκος της ευρωζώνης και ο μεγαλύτερος επενδυτικός κίνδυνος.

Πολλοί μάλιστα βλέπουν κίνδυνο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν δεξιά κόμματα όπως αυτό της Μαρίν Λεπέν επιχειρήσουν να βγάλουν από το ευρώ μια μεγάλη χώρα όπως η Γαλλία. Κατά τους ίδιους ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι μια μεγάλη πολιτική κρίση στην Ευρώπη, την οποία η νομισματική πολιτική δεν έχει τρόπο να επιλύσει.

Οι ανησυχίες για την πορεία ορισμένων χωρών έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού τους. Είναι ενδεικτικό ότι το σπρεντ στα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έχει σκαρφαλώσει ήδη στις 180 μονάδες βάσης, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Πιέσεις δέχεται και το ευρώ έναντι του δολαρίου και πλέον πολλοί που πιστεύουν ότι η ισοτιμία των δύο νομισμάτων σύντομα θα εξισωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ