ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότερα θα ξοδέψουμε φέτος για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Λιγότερα θα ξοδέψουμε φέτος για τις χριστουγεννιάτικες αγορές

Φτωχότερος θα είναι ο φετινός χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός των Ελλήνων, καθώς σκοπεύουν να ξοδέψουν 438 ευρώ για τις εορταστικές τους αγορές, δηλαδή κατά 4,2% λιγότερα σε σχέση με τα 457 ευρώ που οι ίδιοι δήλωσαν ότι δαπάνησαν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές του 2015.

Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Deloitte, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία) προκειμένου να καταγραφούν οι προθέσεις τους για αγορές δώρων, δαπάνες σε φαγητό και χριστουγεννιάτικες εξόδους. Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρος για φέτος στην ΕΕ θα είναι τα 517 ευρώ, με τους Δανούς, τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους να είναι οι πιο γαλαντόμοι.

Οι Ελληνες εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν εφέτος τα Χριστούγεννα 156 ευρώ για φαγητό, 128 ευρώ για δώρα, 69 ευρώ για κοινωνικές εξόδους και 86 ευρώ για ταξίδια και εκδρομές. Η πλειονότητα των καταναλωτών αρχίζει τις χριστουγεννιάτικες αγορές τον Νοέμβριο και συνεχίζει πιο έντονα την εορταστική περίοδο μεταξύ 16 και 31 Δεκεμβρίου.

Στην Ελλάδα οι καταναλωτές ως πρώτη επιλογή στις γιορτινές αγορές έχουν το φαγητό και το ποτό και δεύτερη επιλογή τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, ενώ ακολουθούν τα βιβλία.

Παράλληλα, τα δώρα που αναμένεται να προσφερθούν σε ενηλίκους, εφήβους και παιδιά είναι τα είδη ρουχισμού και υπόδησης και τα βιβλία, ενώ την 3η θέση ως πιθανότερο δώρο καταλαμβάνουν τα παιχνίδια.

Οι Ελληνες επιλέγουν να κάνουν τις γιορτινές αγορές τους από τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα σε ποσοστό 25%, ενώ στις εξειδικευμένες αλυσίδες λιγότεροι (24%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ