ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο 96 ωρών για να συμφωνήσουν κυβέρνηση - θεσμοί

Περιθώριο 96 ωρών για να συμφωνήσουν κυβέρνηση - θεσμοί
Ο υπουργός Oικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φτάνει σε συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμώ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΛΙΑ ΚΑΡΠΟΥΖΗ

Εντός της ημέρας θα κριθεί το εάν τελικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συναντηθεί με τους Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Νικόλα Τζιαμαριόλι του ESM και Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ ή το ραντεβού τους θα μεταφερθεί για αύριο Κυριακή.

Τα τελευταία 24ωρα είναι σε εξέλιξη μια ιδιότυπη διαδικασία που λίγο θυμίζει διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης και περισσότερο μια διαβούλευση μεταξύ θεσμών. Προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να αυξήσουν τις πιθανότητες για συμφωνία έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου που θα προετοιμάσει την κρίσιμη ατζέντα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου οι θεσμοί έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν το κείμενο συμφωνίας (staff level agreement) το οποίο και αναμένεται να παρουσιάσουν στην ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς το ΔΝΤ συντάσσει το δικό του κείμενο, το γνωστό Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (Memorandum of Economic and Financial Policies - MEFP) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη βοήθεια των ΕΚΤ και ESM το δικό της Mνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding - MoU). Στόχος των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών -που αισίως εισήλθαν στο τρίτο 24ωρο- είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ να καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστεί προς συνομολόγηση στην ελληνική πλευρά.

Το τελικό κείμενο που θα αποτελέσει και το staff level agreement θα πάρει την τελική του μορφή στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών που θα εξελιχθεί πριν οι εκπρόσωποι των θεσμών φύγουν από την Αθήνα, το πιθανότερο την Τρίτη 22 Νοεμβρίου. Για το λόγο και αυτό ο χρόνος πιέζει κυρίως την ελληνική πλευρά που θα κληθεί σε πολύ περιορισμένο διάστημα να λάβει αποφάσεις επί κρίσιμων ζητημάτων.

Πηγές της κυβέρνησης θέλοντας να δείξουν πως η διαδικασία αυτή θα έχει ευελιξία υποστηρίζουν πως σε σημεία του κειμένου της συμφωνίας θα περιγράφονται δύο ή περισσότερες εναλλακτικές και στο τέλος θα διατηρηθεί εκείνη στην οποία θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Όπως διαρρέεται, στις προτάσεις αυτές οι πιο αυστηρές είναι εναλλακτικές που εμπεριέχονται στο κείμενο του ΔΝΤ και οι πλέον ήπιες είναι εκείνες της Κομισιόν.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλείται το νόμο του «Πάρκινσον» όταν ερωτάται για το πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις, δείχνοντας πως οι θεσμοί θα εξαντλήσουν όλο το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης (ο νόμος του Πάρκινσον είναι ένα γνωμικό που λέει ότι μια εργασία επεκτείνεται σε διάρκεια τόσο όσο που να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της).

Πάντως, η κυβέρνηση -που σήμερα και αύριο θα δουλεύει υπερωρίες ώστε να καταθέσει τον Προϋπολογισμό του 2017 στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας -αναγνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν «μέτωπα» στα οποία χρειάζεται εντατική δουλειά.

Στο δημοσιονομικό σκέλος ακόμη δεν έχει υπάρξει κατάληξη ως προς την πηγή άντλησης των 750 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα θα καλυφθεί από την αναδιάρθρωση των επιδομάτων πρόνοιας, ένα άλλο από μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες και ένα τρίτο από κονδύλια για το Μεταναστευτικό.

Στα εργασιακά η κυβέρνηση επικαλείται το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, ωστόσο στο θέμα των ομαδικών απολύσεων δύσκολα θα αναχαιτίσει τις πιέσεις του ΔΝΤ που επιμένει στην απελευθέρωση τους.

Τέλος, στον εξωδικαστικό συμβιβασμό καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ