ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Volkswagen: Θα απολύσει 30.000 εργαζομένους έως το 2021

Volkswagen: Θα απολύσει 30.000 εργαζομένους έως το 2021

Σχέδιο μαζικής αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις περικοπές 30.000 θέσεων εργασίας μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων ανακοίνωσε η Volkswagen AG. Οι περικοπές ανακοινώθηκαν έπειτα από συμφωνία με τα συνδικάτα και έχουν στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 3,7 δισ. ευρώ. 

Οι περισσότερες από τις περικοπές αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε εργοστάσια της Γερμανίας, φτάνοντας τις 23.000 περίπου. Η VW απασχολεί σε όλο τον κόσμο περισσότερους από 610.000 εργαζομένους. Με βάση τη συμφωνία, οι μειώσεις των περισσότερων θέσεων εργασίας θα γίνουν κατά κύριο λόγο με τη μέθοδο των συνταξιοδοτήσεων, αλλά και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Η VW προσπαθεί να μειώσει το λειτουργικό της κόστος ώστε να αυξήσει την κερδοφορία της, αλλά και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των οχημάτων, χωρίς οδηγό. Από πέρυσι που η εταιρεία παραδέχθηκε ότι πειραγμένο λογισμικό σε οχήματά της ήταν υπεύθυνο για αυξημένες εκπομπές ρύπων, έχει συμφωνήσει να καταβάλει πρόστιμα σε χώρες και αποζημιώσεις σε πελάτες που θα ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να επενδύσει περίπου 3,5 δισ. ευρώ στα εργοστάσιά της – κυρίως σε αυτά στη Γερμανία – δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως η ηλεκτροκίνηση. Από τις επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργηθούν στη συνέχεια χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η συμφωνία μεταξύ της εταιρείας και των συνδικάτων έρχεται έπειτα από οκτώ μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και των ίδιων των εργαζομένων. Ενδεικτικό των σκληρών διαπραγματεύσεων που έγιναν είναι ότι τα σωματεία των εργαζομένων της VW απειλούσαν να μπλοκάρουν επενδυτικές αποφάσεις της εταιρείας, εάν η διοίκηση δεν παρείχε εγγυήσεις για 282.000 εργαζομένους του ομίλου VW στη Γερμανία. Η εταιρεία από την πλευρά της υποσχέθηκε να κατασκευάσει στη Γερμανία και όχι σε άλλες χώρες ηλεκτρικά οχήματα και μπαταρίες που θα τα κινούν. Το πρώτο εννιάμηνο του έτους τα περιθώρια κέρδους της είχαν μειωθεί στο 1,6% από 2,8% την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

Στόχος της εταιρείας είναι μετά τη συμφωνία με τους εργαζομένους να ανεβάσει τα περιθώρια κέρδους της στο 4% έως το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ