ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Κίνας - Ρωσίας για ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Συμφωνία Κίνας - Ρωσίας για ζώνες ελεύθερου εμπορίου

Η Κίνα θέλει να γίνει ηγέτης στον χώρο του παγκόσμιου εμπορίου και χτίζει συνεργασίες, τασσόμενη παράλληλα ξεκάθαρα υπέρ της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν και στο πλαίσιο της συμμετοχής στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στο Περού, η Κίνα συμφώνησε με τη Ρωσία για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο πλαίσιο της συνόδου της APEC και συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συσφίγξουν ακόμη περισσότερο τις πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ. Οι παγκόσμιες αγορές και ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες οικονομίες ανησυχούν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αλλάξουν την πολιτική τους και να υιοθετήσουν πρακτικές προστατευτισμού.

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς της Κίνας σε ξένες επενδύσεις και περαιτέρω απελευθέρωση της ροής κεφαλαίων από και προς τη χώρα του. «Η Κίνα δεν θα κλείσει την πόρτα στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά θα την ανοίξει ακόμη περισσότερο» ήταν τα λόγια του. Ο ίδιος υποσχέθηκε ακόμη ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις στην «παγκοσμιοποίηση της οικονομίας», όπως τη χαρακτήρισε.

Οι ισορροπίες στις μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που κυοφορούνταν τους προηγούμενους μήνες έχουν αλλάξει λόγω της εκλογής Τραμπ. Ηδη υπάρχουν φόβοι ότι οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα παγώσουν για αόριστο χρονικό διάστημα. Επίσης ο Τραμπ είχε καταφερθεί προεκλογικά κατά εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με τις χώρες της περιοχής Ασίας - Ειρηνικού, της λεγόμενης ΤΤΡ. Επίσης είχε καταφερθεί και κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική, της NAFTA. Μετά τις αμφιβολίες που έχουν δημιουργηθεί για την ΤΤΡ, η Κίνα ρίχνει τώρα το βάρος της στην επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ