ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

"Βόμβα" στην αξιολόγηση λόγω Εθνικής Tράπεζας

"Βόμβα" στην αξιολόγηση λόγω Εθνικής Tράπεζας

«Αν προχωρήσετε σε έκτακτη γενική συνέλευση στην Εθνική Τράπεζα, το review (η αξιολόγηση) δεν θα κλείσει». 

Την προειδοποίηση αυτή φέρεται να απηύθυναν οι επικεφαλής των θεσμών Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) στον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργο Μιχελή σε συνάντηση τους το Σαββατοκύριακο.

Την αποκάλυψη την έκανε ο ίδιος ο κ. Μιχελής μιλώντας στη τηλεδιάσκεψη του 9μελούς Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ που συνεκλήθη χθες και με τη συμμετοχή των παρατηρητών που έχουν διορίσει οι θεσμοί στο Ταμείο.

Σύμφωνα με δύο διαφορετικές πηγές που μετείχαν στη τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του ΤΧΣ τόνισε πως οι θεσμοί του υπογράμμισαν πως «εάν το ΤΧΣ επιμείνει στο να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στην Εθνική Τράπεζα η αξιολόγηση δεν θα κλείσει εγκαίρως». Στη βάση αυτή απευθυνόμενος στο Συμβούλιο είπε πως «δεν δύναται να αναλάβει την ευθύνη της μη επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

Σημειώνεται πως το ΤΧΣ έχει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες εξετάσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική με βασικό σκοπό την αντικατάσταση μελών του ΔΣ και ειδικά του CEO Λεωνίδα Φραγκιαδάκη και του Προέδρου Τάκη Θωμόπουλου. Ωστόσο, οι αποφάσεις διαρκώς μεταθέτονταν, κυρίως λόγω έξωθεν πιέσεων.

Στις πιέσεις που δέχεται το ΤΧΣ στο ζήτημα της διακυβέρνησης των τραπεζών αναφέρθηκε εξάλλου και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε αποστροφή του λόγου του, εξερχόμενος σήμερα το πρωί από την πολύωρη μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση. Όταν ρωτήθηκε για το εάν εξετάσθηκαν τα ζητήματα διακυβέρνησης των τραπεζών είπε: «To ΤΧΣ δέχεται πιέσεις για αυτό το θέμα».

«Απρόκλητη παρέμβαση»

Αν και στελέχη των κλιμακίων των δανειστών με τα οποία μίλησε το CNN Greece δεν επιβεβαιώνουν πως οι αναφορές των θεσμών προς τον κ. Μιχελή έγιναν στο πνεύμα που αυτές μεταφέρθηκαν από τον ίδιο, σε κάθε περίπτωση το «δίλλημα» που φέρεται να έθεσαν τα στελέχη των ΕΕ,ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ στον επικεφαλής του ΤΧΣ και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο το εξέφρασαν συσχετίζοντας το με την αξιολόγηση, προκάλεσε αίσθηση στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μάλιστα μέλη του Συμβουλίου δεν έκρυψαν την ενόχληση τους.

«Την ίδια στιγμή που λαμβάνονται μέτρα που ενισχύουν την ανεξαρτησία του ΤΧΣ έναντι πολιτικών παρεμβάσεων, οι θεσμοί παρεμβαίνουν απρόκλητα στη διακυβέρνηση του Ταμείου, συσχετίζοντας τις αποφάσεις του με εξελίξεις που δεν συνδέονται αμιγώς με το ρόλο του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο ESM και το ΔΝΤ εν συνόλω ή μεμονωμένα δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να ζητήσουν ή ακόμη και να επιβάλουν σε κάποιον μέτοχο τράπεζας ή εταιρείας να μην λάβει αποφάσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους, συγκαλώντας -εφόσον το μπορεί -έκτακτη γενική συνέλευση. Το πράττουν ωστόσο στην περίπτωση του ΤΧΣ», ανέφερε για το θέμα στο CNN Greece μέλος του ΤΧΣ που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το CNN Greece απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον ESM και στο ΔΝΤ για το ζήτημα ζητώντας να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις αναφορές του προέδρου του ΤΧΣ Γιώργου Μιχελή για τη φύση της παρέμβαση των στελεχών τους.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ESM απήντησαν πως δεν θα κάνουν κάποιο σχόλιο, ενώ η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ ανέφερε στο CNN πως κατά πάγια θέση η Κομισιόν «δεν σχολιάζει μεμονωμένα σημεία ή συναντήσεις που σχετίζονται με την αξιολόγηση».

Άλλες πηγές του Ευρωσυστήματος στις οποίες απευθύνθηκε το CNN Greece ανέφεραν πως η τοποθέτηση των θεσμών έγινε για λόγους διασφάλισης της συστηματικής ευστάθειας, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις αιτιάσεις του κ. Μιχελή. Κατά πληροφορίες τη συστηματική ευστάθεια ως βασικό λόγο για την μη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα φέρεται να επικαλέστηκε χθες και ο Βασίλειος Σπηλιωτόπουλος , το μέλος που έχει διορίσει στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να τοποθετηθεί στο θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική Τράπεζα, εμμένοντας στις αρχές του προγράμματος και στη δέσμευση για αποπολιτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι το ΤΧΣ δεν αφήνεται να λειτουργήσει αυτόνομα και πως αυτό δεν γίνεται με παρέμβαση κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά με παρέμβαση των ίδιων των θεσμών.

Να σημειωθεί πως η επομένη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ με βασικό θέμα την Εθνική έχει προγραμματισθεί για τις 6 Δεκεμβρίου, μια ημέρα μετά το Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ