ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμματίζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση κρατικού χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung που επιβεβαιώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αντιτάσσεται και θέτει ως όρο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να συμμετέχει, όπως γράφει η εφημερίδα του Μονάχου. Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.

Η Sueddeutsche Ζeitung υπενθυμίζει ότι η Μπούντεστακ έχει εγκρίνει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει και το ΔΝΤ, το οποίο όμως μέχρι τώρα αρνείται επίμονα. Εντούτοις, έχει υποσχεθεί ότι θα πάρει τις αποφάσεις του μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τώρα οι εμπειρογνώμονες της Ουάσινγκντον έχουν θέσει ένα σαφή όρο, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό το αίτημα του ΔΝΤ το απορρίπτει όμως συνεχώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κανένα σχόλιο, καμία επιβεβαίωση», απάντησε για το θέμα σε ερώτηση του CNN Greece o εκπρόσωπος Τύπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιβεβαιώνει η Αθήνα

Η επιβεβαίωση ήλθε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών πηγές του οποίου ανέφεραν τα εξής: "Σχετικά με δημοσίευμα για έκτακτη συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο, την Παρασκευή, σημειώνεται εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία) καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος."

Να σημειωθεί πως το γερμανικό πρακτορείο MNI μετέδωσε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι εξετάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις και δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο, αν και σημειώθηκε πρόοδος κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, η κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους παραμένει.

Όπως διευκρινίζουν οι πηγές, εξαιτίας της διχογνωμίας σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επ’ αυτού, αν και ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση η οποία προβλέπει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, την ίδια στιγμή η Ευρωζώνη από πλευράς της, καταρτίζει το δικό της plan B για το ενδεχόμενο διακοπής των συνομιλιών με το Ταμείο.

Να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον απόηχο του βραχυκυκλώματος στην αξιολόγηση λόγω των εργασιακών ζήτησε το ΔΝΤ «να σταματήσει να πάτα σε δύο βάρκες και να μας πει αν είναι μέσα ή έξω από το πρόγραμμα». «Το ΔΝΤ επιμένει σε μεταρρυθμίσεις που δεν θα βοηθήσουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ