ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Το αργότερο τον Ιανουάριο θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

FT: Το αργότερο τον Ιανουάριο θα κριθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

«Η απόφαση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει μπει στην αναμονή, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος». Αυτό δήλωσαν στους Financial Times πηγές των θεσμών από την Αθήνα προθέτοντας πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για το ΔΝΤ και τις αρχές τις ευρωζώνης να προσπαθήσουν να διευθετήσουν τις διαφορές ως προς το αν οι οικονομικές υποθέσεις του προγράμματος είναι ρεαλιστικές.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας οι αξιωματούχοι σε Ελλάδα και θεσμούς τρέχουν για να σημειωθεί πρόοδος εν όψει της 5ης Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προγραμματισμένη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για εφέτος με το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 για τη συμμετοχή του.

«Ο χρόνος ίσως τελειώνει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν το Ταμείο δεν μπορέσει να συμφωνήσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το τέλος του χρόνου, το 2017 υπάρχουν πολιτικά εμπόδια στον ορίζοντα, μεταξύ των οποίων η έναρξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο στην προεδρία των ΗΠΑ, η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην αμερικανική θέση σε ότι αφορά τις πρακτικές δανεισμού του Ταμείου στην Ευρώπη», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει: «Οι εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο μπορεί να οδηγήσουν σε τερματισμό της θητείας του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας και προέδρου του Eurogroup. Ο Ντάισελμπλουμ θεωρείται βασικός παράγοντας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τις πηγές των Financial Times μια επιλογή είναι να πραγματοποιηθεί μια επιπλέον συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αργότερα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία που θα καθιστά εφικτή τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πάντως οι ίδιες πηγές – απηχούν Κοινοτικές απόψεις- τονίζουν πως η ανάλυση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους του ΔΝΤ, η οποία συνδέεται με την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης, δεν αναμένεται να αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία της διαμάχης.

Στην «καρδιά» της διαφωνίας βρίσκεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί εξαιρετικά μη ρεαλιστικό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και διατήρηση αυτού του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Το Ταμείο έχει υποστηρίξει πως οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα φέρουν ένα πολύ χαμηλότερο πλεόνασμα, της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Η αποδοχή του στόχου αυτού υποδηλώνει πως η ευρωζώνη θα πρέπει να παράσχει ελάφρυνση χρέους «πολύ πέραν» αυτού που έχει συζητηθεί μέχρι τώρα.

Βασικό σημείο στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι το για πόσο θα πρέπει η Ελλάδα να διατηρεί τον στόχο του 3,5%. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται πως θα συνεχίσουν να επιμένουν πως ο στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί το 2018, εγείροντας ερωτήματα ως προς το για πόσο διάστημα μετά το 2018 θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό. Η ΕΕ υποστηρίζει πως μετά από δυο συνεχόμενα τρίμηνα θετικού ρυθμού ανάπτυξης και βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών για το 2017, ο στόχος είναι ρεαλιστικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ