ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Financial Times: «Δονκιχωτικά» τα πλεονάσματα που ζητούν από την Ελλάδα

Financial Times: «Δονκιχωτικά» τα πλεονάσματα που ζητούν από την Ελλάδα

«Αν οι δανειστές της Ελλάδος δεν καταφέρουν ως το τέλος του έτους να καταλήξουν σε συμφωνία, το ΔΝΤ μπορεί να αποφασίσει τελικά να αποχωρίσει από το πρόγραμμα διάσωσης και να αφήσει την Ευρώπη να βάλει η ίδια τάξη στα προβλήματα της». Αυτό αναφέρει το σημερινό βασικό άρθρο (editorial) των Financial Times εστιάζοντας στο γεγονός ότι ζητείται από την Ελλάδα η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε τεράστια δημοσιονομική σύσφιξη από τότε που ξεκίνησε η κρίση να επιτύχει και να διατηρήσει ένα ακόμα πολύ φιλόδοξο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά.

«Το ΔΝΤ τάσσεται, ορθά, ενάντια στην πρόταση αυτή. Μια τέτοια πολιτική θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να καταπνίξει μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να μεταθέσει για αργότερα την μείωση του βάρους του χρέους», σημειώνουν οι FT και προσθέτουν: «Το Ταμείο έχει επίσης δίκιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται πιθανότατα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, είτε με διαγραφή της ονομαστικής αξίας ή με μείωση της καθαρής παρούσας αξίας μέσω αλλαγών στις ωριμάνσεις και τα επιτόκια, για να καταφέρει να βγει από τη σημερινή δύσκολη θέση».

Κατά την εφημερίδα συνολικά το ΔΝΤ έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο ως ένας από τους δανειστές της Ελλάδας και θα ήταν κρίμα να αποχωρήσει. «Αν οι κυβέρνησεις της ευρωζώνης επιμείνουν στην εφαρμογή μη παραγωγικών πολιτικών που θα επιδεινώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την βιωσιμότητα του χρέους και που είναι αντίθετες με την προσέγγιση τους στη δημοσιονομική πολιτική σε άλλες χώρες της ΕΕ., το ΔΝΤ θα έχει δίκαιο να φύγει», σημειώνεται σχετικά.

Όπως υπογραμμίζει ο αρθογράφος των Financial Times το Eurogroup προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στόχος που μπορεί να είναι εφικτός για ένα έτος, εφόσον υπάρχει δυναμική στην οικονομία, αλλά «δονκιχωτικός» για μια οικονομία με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και εύθραυστη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη όταν της ζητείται να τον επιτυγχάνει για μεσοπρόθεσμο διάστημα».

«Αν το Ταμείο δεν κάνει πίσω, όπως θα όφειλε, το Βερολίνο θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην συμμετοχή του ΔΝΤ και στη διατήρηση του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας», τονίζουν οι FT και προσθέτουν πως τυχόν απομάκρυνση του ΔΝΤ από την διάσωση της Ελλάδας θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω δεδομένου ότι οι δανειστές του επίσημου τομέα θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στη χώρα για δεκαετίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ