ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η συζήτηση για το χρέος

Τσακαλώτος: Πρώτα η αξιολόγηση, μετά η συζήτηση για το χρέος

Μηνύματα προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, αναγνωρίζοντας πάντως πως εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup.

Αναφερόμενος στη προσφιλή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, αλλά ανταγωνιστικότητας ο κ. Τσακαλώτος ήταν επικριτικός και συσχετίζοντας την με την απαίτηση των δανειστών η Ελλάδα να καταγράψει υψηλά πλεονάσματα και μετά το 2018 είπε τα εξής: «Αφού κάποιες χώρες της Ευρώπης θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρέους, αλλά πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, καταθέτουμε μια πρόταση, δηλαδή να μας μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα των ετών μετά το 2018 και εμείς δεσμευόμαστε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα κατευθυνθεί μόνο σε μείωση φόρων και σε άλλες ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους».

Αναφερόμενος στο στόχο που καλείται να πιάσει η κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι εκεί υπήρχε ένα κενό λόγω του νέου προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα εφαρμοστεί το 2017 και που έπρεπε να καλυφθεί. Εξέφρασε δε την ικανοποίηση του για το ότι η απόσταση που μένει να καλυφθεί στις συζητήσεις με τους θεσμούς δεν ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως πολλές χώρες όσο και το ΔΝΤ θεωρούν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κρατά υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια, αλλά παρόλα αυτά δεν έχουν υιοθετήσει τη στάση αυτή στην ελληνική περίπτωση. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ο συμβιβασμός του ΔΝΤ με κάποιες χώρες της Ευρώπης θα γίνει στις δικές μας πλάτες. Δεν είναι ούτε τίμιο ούτε έχει οικονομική λογική», σημείωσε και αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ποσότητα και την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Σε αποστροφή του λόγου του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς»

Για τα εργασιακά ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται βάσει των όρων του τελευταίου προγράμματος στήριξης, σύμφωνα με το οποίο καλείται να νομοθετήσει αλλαγές σε σχέση με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ. Στη βάση αυτή ήταν επικριτικός για το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών λέγοντας ότι παρότι έχουν βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση και έχουν κάνει συμβιβασμούς, στα εργασιακά δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Ο βασικός λόγος που έχουμε λαϊκίστικες δεξιές τάσεις στην Ευρώπη και άρα φυγόκεντρες τάσεις εντός Ευρωζώνης είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν συμμετέχουν στην ανάκαμψη, σηκώνουν μόνο τα περισσότερα βάρη στην κρίση», είπε υπερασπιζόμενος την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί τον τελευταίο χρόνο έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο στην αγορά προϊόντων, στα κλειστά επαγγέλματα, στις συντάξεις, στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων, αλλά σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ελληνικής οικονομίας και πολιτείας.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως χωρίς να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Χωρίς το QE δεν θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017, το πολύ αρχές του 2018", πρόσθεσε. Έτσι και οι Ευρωπαίοι και εμείς δεν θα έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα που να ολοκληρώνεται με την έξοδο στις αγορές», είπε με δηκτικό ύφος.

«Η ευρωζώνη δεν περνά χρυσές στιγμές. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν αποδεικνύει ότι μπορεί να λύσει προβλήματα. Ότι προτιμά να κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω. Αν το κάνουν ξανά για την Ελλάδα θα είναι κακό για την ευρωζώνη που χρειάζεται να έχει επιτυχίες», σημείωσε στο ίδιο ύφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ