ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Capital controls: Ανοίγει ο δρόμος για νέα χαλάρωση

Capital controls: Ανοίγει ο δρόμος για νέα χαλάρωση
EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Χαλάρωση των capital controls και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών χωρίς προϋποθέσεις, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η νέα χαλάρωση στα capital controls είναι να δοθεί η έγκριση από τους θεσμούς, κάτι που αναμένεται να γίνει με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.000 ευρώ, καθώς και τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης μία φορά τον μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών την πρότασή της για νέα χαλάρωση των Capital Controls, η οποία περιλαμβάνει:

• Να επιτραπεί το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών χωρίς καμία προϋπόθεση για όλους τους πολίτες. Μέχρι τώρα το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού επιτρέπεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. για σπουδαστές στο εξωτερικό.

• Να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης, από τα 1.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.

• Οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε σωρευτική ανάληψη του ποσού των 2.000 ευρώ μία φορά τον μήνα. Όπως είναι γνωστό, σήμερα ισχύει σωρευτική ανάληψη ανά 15νθήμερο, με ανώτατο ποσό τα 840 ευρώ.

• Να αυξηθεί στο 50% το όριο ανάληψης για τα χρήματα που θα επαναπατριστούν. Δηλαδή όσοι φέρουν χρήματα από το εξωτερικό και τα καταθέσουν σε λογαριασμό που θα ανοίξουν σε τράπεζα στην Ελλάδα, να μπορούν να προχωρήσουν σε ανάληψη για το 50% του ποσού κατάθεσης, οποτεδήποτε το θελήσουν. Το όριο αυτό είναι σήμερα στο 30%. Το υπόλοιπο 50% της κατάθεσης θα υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.

• Να διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ το μηνιαίο όριο για τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο εξωτερικό. Η εισήγηση της ΕΕΤ προβλέπει και διπλασιασμό του αντίστοιχου ορίου για τις τράπεζες.

• Τέλος προτείνεται να αυξηθεί στα 30.000 ευρώ- από 10.000 ευρώ σήμερα- το μηνιαίο όριο για τις εισαγωγές επιχειρήσεων, ανά τραπεζικό κατάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ