ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατανάλωση και εξαγωγές οδηγούν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Κατανάλωση και εξαγωγές οδηγούν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Μεγαλύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη κατέγραψε η αμερικανική οικονομία το τρίτο τρίμηνο επιτυγχάνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δύο ετών. Αυτό οφείλεται στην αυξημένες δαπάνες των καταναλωτών και στην αύξηση των εξαγωγών.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,2%, αντί για 2,9% που αναμενόταν αρχικά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ κατά την παρουσίαση νέων εκτιμήσεων για την πορεία της ανάπτυξης. Πρόκειται για την ισχυρότερη ανάπτυξη που έχει καταγραφεί από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Το δεύτερο φετινό τρίμηνο η ανάπτυξη στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση είχε ανέλθει σε 1,4%.

Προφανώς ενισχύθηκε επίσης από την αύξηση των επενδύσεων αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου. Τα νέα θετικά στοιχεία για τις ΗΠΑ φέρνουν ακόμη πιο κοντά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Fed θα γίνει τον Δεκέμβριο και οι αγορές εκτιμούν ότι τότε θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες που αναλογούν στα δύο τρίτα της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο κατά 2,8%. Τον προηγούμενο μήνα η αύξηση αυτή αναμενόταν ότι δεν θα ξεπερνούσε το 2,1%.

Οι επενδύσεις σε υποδομές που δεν αφορούν την κατοικία όπως οι πετρελαιοπηγές αυξήθηκαν κατά 10,1% και αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Οι επενδύσεις στην κατασκευή κατοικιών υποχώρησαν κατά 4,4%, ενώ μείωση σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και οι κρατικές δαπάνες. Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, αύξησαν τις δαπάνες για να αναπληρώσουν τα προϊόντα που πούλησαν το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για δείκτη που παρακολουθούν στενά στις ΗΠΑ, όπου η κατανάλωση είναι μεγάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ