ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Η πρόταση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Μέτρα που θα μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 21,8% του ΑΕΠ σε βάθος 44 ετών προβλέπει η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Εξασέλιδο έγγραφο του ESM που απεκάλυψε η Wall Street Journal περιγράφει βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα προτείνει παρεμβάσεις για την επιμήκυνση των ωριμάνσεων ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3, αλλά και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε ορισμένα από τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα. Στη βάση αυτή προτείνεται η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Ένα άλλο μέτρο που περιγράφεται είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017.

Αθροιστικά τα μέτρα αυτά θα μειώσουν ως το 2060 το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.

Εκπρόσωπος του ESM είπε πως πρόκειται για ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μάιου από το Eurogroup να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ