ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχασαν οι τράπεζες τον πρώτο στόχο για τα «κόκκινα» δάνεια

Έχασαν οι τράπεζες τον πρώτο στόχο για τα «κόκκινα» δάνεια

Εκτός των στόχων που είχαν τεθεί για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων βρέθηκαν οι τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει στο πρώτο 9μηνο του 2016 οι τράπεζες πέτυχαν το στόχο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων όχι όμως και αυτόν της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στα 79,3 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με το ποσό - στόχο των 78,1 δισ. ευρώ που είχε τεθεί. Αντίστοιχα ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρέμεινε σταθερός στο 38% έναντι στόχου 37% που είχε τεθεί για την ίδια περίοδο.

Αντιθέτως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν στα 106 δισ. ευρώ έναντι στόχου 106,9 δισ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε το τέλος Σεπτεμβρίου στο 51% επιτυγχάνοντας ακριβώς το στόχο που είχε τεθεί.

Στο τέλος του 2019 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων πρέπει να μειωθεί στα 106,9 δισ. ευρώ από 185,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι τράπεζες θα πρέπει στη διάρκεια των επομένων τριών ετών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 78,4 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση ο στόχος που έχει τεθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η μείωση τους στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 ή σε ποσοστό 20%. Αντίστοιχα στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ο στόχος που έχει τεθεί για το 2019 είναι η μείωση τους στα 66,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 34%.΅

ΔΗΜΟΦΙΛΗ