ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Μόνο με πρόοδο στην αξιολόγηση θα εξετασθεί το χρέος

Eurogroup: Μόνο με πρόοδο στην αξιολόγηση θα εξετασθεί το χρέος

Το θέμα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα εξεταστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα έχει διαπιστωθεί πρόοδος στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό σε σημαντικό βαθμό δικαιολογεί τις πυρετώδεις προετοιμασίες της κυβέρνησης για την εισαγωγή στη Βουλή αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα πολυνομοσχεδίου με μεγάλο όγκο προαπαιτούμενων.

Η ατζέντα της συνεδρίασης της Ευρωομάδας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει πως οι προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί για τεχνική συμφωνία μεταξύ θεσμών και κυβέρνηση για κλείσιμο της αξιολόγησης έχουν διαψευστεί. Η ατζέντα αναφέρει τα εξής:

Tο Eurogroup θα ενημερωθεί από τα θεσμικά όργανα σχετικά με την πορεία των εργασιών της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά την αποστολή που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου»

Ανάλογα με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης το Eurogroup ενδέχεται να επανέλθει (may return) στο θέμα των μέτρων του χρέους που σχετίζονται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η δεύτερη αξιολόγηση επικεντρώνεται στο προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2017, στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της και στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Σημειώνεται πως πληροφορίες των προηγουμένων ημερών ανέφεραν πως ο ESM θα παρουσιάσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στις βραχυπρόθεσμες διευκολύνσεις για το χρέος περιλαμβάνονται η περίοδος αποπληρωμής δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η διαγραφή κάποιων επιτοκιακών προστίμων, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει τον επόμενο χρόνο 220 εκατ. ευρώ και η ανταλλαγή ομολόγων του ESFSF με δάνεια με προθεσμία εξόφλησης 30 ετών του ESM με swaps επιτοκίων.

Αν και όλα αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν το χρέος κατά 21,8 μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2060, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος και ειδικά χαμηλότερα πλεονάσματα, κάτι που απορρίπτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στη βάση αυτή είναι πολύ πιθανόν η αποτίμηση της ελληνικής προόδου να «σκαλώσει» στην αξιολόγηση και να μην καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup. Έτσι, θα απαιτηθεί νέο που κατά Κοινοτικές πηγές θα γίνει μάλλον μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε στις 18 Δεκεμβρίου (ημέρα Κυριακή), είτε στις 23 Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ