ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φέρνουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενισχύοντας τον «κόφτη»

Φέρνουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ενισχύοντας τον «κόφτη»
REUTERS

Πυρετός διεργασιών είναι σε εξέλιξη προκειμένου να καταγραφεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας με τις εξ αποστάσεως επικοινωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών να επικεντρώνονται στο δημοσιονομικό κενό του 2018 και των ετών ώς το 2020, αλλά και στα εργασιακά.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι το κλίμα είναι γενικά υπέρ του να κλείσει η συμφωνία, «ώστε να μη χαθεί το timing», κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβεί αν περάσουμε στο πολιτικά δύσκολο 2017.

Στην ατζέντα του Eurogroup θα βρεθούν ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2017, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Ο πρώτος έχει κλείσει, αλλά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα εργασιακά παραμένουν ανοιχτά.

Το Μεσοπρόθεσμο συνδέεται με τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα τη διετία 2019-2020 και τα μέτρα για την επίτευξή τους. Τα τελευταία, με τη σειρά τους, συνδέονται με την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δανειστές και Ελλάδα προσανατολίζονται στο να διατηρήσουν το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2020.

Για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια λύση που θα περιλαμβάνει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον δεν επιτυγχάνονται τα πλεονάσματα με τα υφιστάμενα μέτρα. Ωστόσο, υπάρχουν πιέσεις ώστε ο «κόφτης» να μην περιλαμβάνει μόνον τις αυτόματες περικοπές που προβλέπονται σήμερα, αλλά και μέτρα που θέλει το Ταμείο όπως η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και η περικοπή συντάξεων.

Τέλος, σε ότι αφορά στα εργασιακά φαίνεται πως δεν μπορεί το θέμα να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ