ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με σφραγίδα Πούτιν η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Με σφραγίδα Πούτιν η συμφωνία του ΟΠΕΚ

Με τη μεσολάβηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γεφύρωσε τις διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έκλεισε το ντιλ του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής μαύρου χρυσού που οδήγησε τις τιμές ξανά στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο Πούτιν μεσολάβησε την κρίσιμη χρονική στιγμή μεταξύ του σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου της χώρας Χασάν Ρουχανί.

Η αρχή έγινε όταν ο Πούτιν συνάντησε τον Σεπτέμβριο τον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν στο περιθώριο της συνόδου του G20 στην Κίνα. Εκεί οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν για να τερματιστεί η υπερπροσφορά μαύρου χρυσού στις παγκόσμιες αγορές και να αυξηθούν οι τιμές προς όφελος των χωρών τους.

Μπορεί η Ρωσία να μην είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, αφού η ημερήσια παραγωγή της είναι ανάλογη με της Σαουδικής Αραβίας και ανέρχεται σε σχεδόν 10 εκατ. βαρέλια. Η συνομιλία αυτή έφερε αποτέλεσμα, παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές που έχουν οι δύο χώρες λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Έμενε να πειστεί και το Ιράν, το οποίο ήθελε να αυξήσει την παραγωγή του μετά την κατάργηση των περισσοτέρων από τις διεθνείς κυρώσεις. Οσο ίσχυαν οι κυρώσεις, το Ιράν είχε πολύ χαμηλή παραγωγή αναλογικά με το δυναμικό του. Τον δρόμο για να ανάψει το πράσινο φως η Τεχεράνη άνοιξε ένα τηλεφώνημα ανάμεσα στον Πούτιν και τον πρόεδρο Ρουχανί. Επειτα ο Ρουχανί και ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Μπιζάν Ζάγκανεχ πήγαν στον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για να λάβουν την έγκρισή του. Ετσι οι Σαουδάραβες συμφώνησαν να μειώσουν σημαντικά τη δική τους παραγωγή, ενώ ο ΟΠΕΚ επέτρεψε στο Ιράν να αυξήσει λίγο τη δική του.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν κράτησε χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Οργανισμού για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην επικείμενη συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ