ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Προς εξάμηνη επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

ΕΚΤ: Προς εξάμηνη επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης

Την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά και τεχνικές παρεμβάσεις στον τρόπο αγοράς ομολόγων, αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Εξαιτίας της αδύναμης ανάκαμψης, του χαμηλού πληθωρισμού και της ανόδου του πολιτικού ρίσκου στην ευρωζώνη, είναι σχεδόν αναπόφευκτη η τουλάχιστον εξάμηνη σε πρώτη φάση επέκταση του προγράμματος με σταθερές αγορές στα 80 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει την αύξηση του ορίου για τα ομόλογα χωρίς ρήτρες συλλογικής ευθύνης από 33% σε 50%, προκειμένου να αυξηθεί το φάσμα των επιλέξιμων ομολόγων. ΅

Επίσης, επιθυμεί να καταστήσει ευκολότερο για τις τράπεζες τον δανεισμό ομολόγων που έχει αγοράσει η ίδια, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral για δάνεια repos.

Πηγές της Ευρωτράπεζας αναφέρουν πως την Πέμπτη θα αποφασιστεί ή η εξάμηνη επέκταση του προγράμματος με σταθερές αγορές στα 80 δισ. ευρώ ανά μήνα ή η επέκτασή του κατά 6-9 μήνες με αγορές όμως 60 δισ. ευρώ ανά μήνα ή θα μπορούσαν να μην προσδιοριστούν οι όγκοι αγορών σε μηνιαία βάση και να διαμορφώνονται ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις.

Αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράζει έως και 80 δισ. ευρώ τον μήνα, χωρίς να απαιτείται η πλήρης εξάντληση του ποσού. Ενα επίσης από τα ερωτήματα των αγορών αφορά στο κατά πόσο η ΕΚΤ θα στείλει κάποιο σήμα στις αγορές ότι το QE, η αντισυμβατική δηλαδή μορφή νομισματικής πολιτικής με την οποία οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ουσιαστικά νέο χρήμα για να αγοράσουν assets (ενεργητικά), όπως τα κρατικά ομόλογα, με στόχο την αύξηση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα και την επιστροφή του πληθωρισμού σε επιθυμητά επίπεδα, δεν μπορεί να συνεχιστεί στο διηνεκές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ