ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις έως 7% στις χρεώσεις του ρεύματος

Μειώσεις έως 7% στις χρεώσεις του ρεύματος

Μικρές μειώσεις από την 1η Ιανουαρίου θα δουν στους λογαριασμούς ρεύματος οι πελάτες τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της λόγω των χαμηλότερων τελών χρήσης δικτύου που αποφάσισε η ΡΑΕ.

Πρόκειται για τα τέλη δικτύου μεταφοράς και διανομής που πληρώνουμε μέσω των τιμολογίων ρεύματος και που επιβαρύνουν ομοιόμορφα τους λογαριασμούς τόσο της ΔΕΗ όσο και των ιδιωτών παρόχων.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, τα ποσοστά μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται ώς 7% και αφορούν τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις, ενώ χαμηλότερα ποσοστά μείωσης προβλέπονται για τα τιμολόγια πολυτέκνων και τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Αν και μικρά τα ποσοστά μείωσης, εντούτοις έχουν τη σημασία τους, καθώς οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις αντιστοιχούν γύρω στο 40% επί του συνόλου ενός μέσου οικιακού λογαριασμού. Σημειωτέον ότι το νυχτερινό τιμολόγιο απαλλάσσεται πλήρως από χρεώσεις τόσο για τα δίκτυα μεταφοράς όσο και για τα δίκτυα διανομής.

Στην πράξη οι μειώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις έρχονται να ενισχύσουν τη γενικότερη εικόνα πτωτικής τάσης τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και τον ούτως ή άλλως σκληρό ανταγωνισμό που μαίνεται στον χώρο τούς τελευταίους μήνες. Σημειωτέον ότι ο ανταγωνισμός στην αγορά ρεύματος αναπτύσσεται στο υπόλοιπο τμήμα του λογαριασμού, αυτόν που αφορά την προμήθεια, τομέας όπου οι προσφορές από τους ιδιώτες παρόχους είναι καθημερινές, και ενώ η ΔΕΗ έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι σε μειώσεις 15% για τους συνεπείς της πελάτες. Εκτοτε ακολούθησε μπαράζ μειώσεων από τους εναλλακτικούς προμηθευτές, ενώ η μάχη στο ρεύμα ενισχύθηκε περαιτέρω από τον Οκτώβριο και μετά εξαιτίας της πρώτης δημοπρασίας της ΔΕΗ για υποχρεωτική πώληση ενέργειας (ΝΟΜΕ), που απορροφήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ανταγωνισμό.

Ειδικά για τους οικιακούς καταναλωτές, οι μειώσεις στο σύστημα μεταφοράς ανέρχονται σε 7,1% για τη χρέωση ισχύος και σε 2,5% για τη χρέωση ενέργειας. Αντίστοιχα στο δίκτυο διανομής η μεν χρέωση ισχύος μειώνεται κατά 3,5%, ενώ η χρέωση ενέργειας κατά 0,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ