ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Είναι μακρύς ο δρόμος της Ελλάδας

Σόιμπλε: Είναι μακρύς ο δρόμος της Ελλάδας

Τις δυνατότητες επίτευξης τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα θα εξετάσει το Eurogroup, σύμφωνα με όσα δήλωσε προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα έχουμε μία καλή πρόοδο» εκτίμησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και επισήμανε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι Ευρωπαίοι.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα θα κινηθεί σε τρία στάδια και θα εξεταστεί το πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μία τεχνική συμφωνία, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους και οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι. Ο ίδιος παράλληλα, ανέφερε πως θα εξεταστεί και η δυνατότητα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί σήμερα «καλή πρόοδος» στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Το Eurogroup θα συζητήσει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα. Αυτοί πρέπει να απαιτητικοί, αλλά και αξιόπιστοι», είπε.

Για το ιταλικό δημοψήφισμα αρκέστηκε να δηλώσει πως η « Ιταλία είναι μια σταθερή χώρα» και υπογράμμισε πως δεν χρειαζόμαστε λιγότερη ευρωζώνη, αλλά περισσότερη ευρωζώνης.

«Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν»», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup και πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεσπάσει κρίση στην ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Ο Σόιμπλε τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία το θέμα της Ιταλίας, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ιταλό ομόλογό του και του υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα μια λειτουργική κυβέρνηση.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ρώμη θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική πολιτική του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Κατά τον ίδιο οι Ιταλοί διατηρούν ισχυρή τη δέσμευσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την απόρριψη της συνταγματικής μεταρρύθμισης στο χθεσινό δημοψήφισμα και δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος στην ευρωζώνη.Ο Σαπέν δήλωσε ότι η Ιταλία είναι «σταθερή χώρα» και ότι η ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι εσωτερικό θέμα και δεν αποτελεί απόρριψη της ΕΕ.

Ερωτηθείς για την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ, δήλωσε ότι η προηγούμενη ενίσχυσή της δεν ήταν «απαραίτητα» καλή για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και ότι η συναλλαγματική ισοτιμία σε μεγάλο βαθμό αντανακλούσε την ισχύ του δολαρίου.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ