ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς άγονο Eurogroup

Προς άγονο Eurogroup
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν φαίνεται πιθανότητα ύπαρξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup καθώς αρκετά θέματα παραμένουν ανοικτά κάτι που κατέστησαν σαφές και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις δηλώσεις τους. 

Η σημερινή συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στα μέτρα που πρέπει να πάρει η Ελλάδα μετά το 2018 προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που ζητούν ΔΝΤ και Βερολίνο, δεδομένου ότι η Γερμανία δείχνει απρόθυμη να παράσχει μεγάλη ελάφρυνση χρέους.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα του χρέους και αρκέστηκε να πει ότι ο δρόμος για την Ελλάδα παραμένει ακόμα μακρύς, κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις.

«Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν», επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, πρόσθεσε με νόημα ότι «η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος»», στέλνοντας έτσι το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να περιμένει και πολλά από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Γερούν Ντάισελμπλουμ

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κατά την άφιξη του προτίμησε να αναφερθεί περισσότερο στην Ιταλία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παρά στην Ελλάδα.

Απαντώντας για το ελληνικό χρέος ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προσγείωσε τις ελληνικές προσδοκίες λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται σήμερα σχετικές αποφάσεις. «Δεν θα υπάρξει σήμερα μια συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το εάν η εξέλιξη του Ιταλικού δημοψηφίσματος αποτελεί απειλή για τις ιταλικές τράπεζες, το ευρώ και το Ευρωσύστημα ο Ντάισελμπλουμ εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα σε σχέση με την Παρασκευή και πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Τo tweet του Αλέξη Τσίπρα

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός με αφορμή τη συνάντηση του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στανμάγιερ έγραψε στο twitter:

«Ο λαός μας έχει κάνει θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα με αλληλεγγύη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ