ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράνομη η εισφορά αλληλεγγύης στο τεκμαρτό εισόδημα

Παράνομη η εισφορά αλληλεγγύης στο τεκμαρτό εισόδημα

Παράνομη έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την εισφορά αλληλεγγύης στο τεκμαρτό εισόδημα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ δημοσίευσε την υπ’ αριθμ. 2563/2015 απόφαση, με την οποία έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση ακύρωσης του δικηγόρου Άγγελου Τσιγκρή, κατά της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης.

Η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει πως «η κρινομένη αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή εν μέρει και να ακυρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 1 εδαφ.6 της προσβαλλομένης υπουργικής αποφάσεως, που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παρ. 2 εδαφ. ζ (ανάλωση Kεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία, κατά τα ανωτέρω γενόμενα δεκτά, είναι ανίσχυρη και μη φαρμοστέα ως αντισυνταγματική».

Σύμφωνα με την απόφαση, για να αποτελέσει το εισόδημα τη βάση επιβολής της έκτακτης εισφοράς, πρέπει να συνάγεται όντως η πραγματοποίησή του κατά το κρίσιμο έτος από τις αντίστοιχες δαπάνες, πρέπει δηλαδή, μεταξύ άλλων, να μην καλύπτονται οι τελευταίες από ανάλωση κεφαλαίου που έχει προκύψει και φορολογηθεί σε προηγούμενα έτη.

Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος φορολογήθηκε με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και επ΄ αυτού υπολογίσθηκε η έκτακτη εισφορά, θα πρέπει από τη βάση επιβολής της εισφοράς να αφαιρεθούν τα ποσά της ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Κατ΄ εφαρμογή της απόφασης, ώστε να υπολογισθεί για την επιβολή της εισφοράς η ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, θα πρέπει να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου από τη φορολογική διοίκηση, ενδεχομένως κατόπιν αίτησης του φορολογουμένου (τουλάχιστον για την προηγούμενη τριετία).

Στη βάση αυτή χιλιάδες φορολογούμενη μπορούν πλέον να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ολόκληρου ή μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν πληρώσει από το 2011 μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ