ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σενάρια για κλείσιμο αξιολόγησης τον Φεβρουάριο

Σενάρια για κλείσιμο αξιολόγησης τον Φεβρουάριο

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αλλά τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ελλάδα δεν βλέπουν προοπτική συμφωνίας έως τα Χριστούγεννα.

Με το Φεβρουάριο να παρουσιάζεται από κάποιους ως πιθανός ορίζοντας ολοκλήρωσης των συζητήσεων και της αξιολόγησης, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, ήτοι η προοπτική υποχώρησης της κυβέρνησης και λήψης πρόσθετων μέτρων για μετά το 2018 έως και η μη χρηματοδοτική επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και η παραμονή του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Το Eurogroup δεν έδωσε τίποτα περισσότερο από βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ γιατί δεν καθιστά το χρέος βιώσιμο. Έτσι το Ταμείο επανέλαβε ότι θα εξετάσει την επιστροφή του στο πρόγραμμα, αλλά στην πράξη έστειλε τον λογαριασμό των 4,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις και στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν το κοινωνικό μέρισμα που ανακοίνωσε, θέλοντας ενδεχομένως να εξισορροπήσει προκαταβολικά τα επώδυνα μέτρα που θα πάρει.

Στην κατεύθυνση του συμβιβασμού θα μπορούσε να συνεισφέρει και ο ενισχυμένος δημοσιονομικός κόφτης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup να συζητηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ απεχθάνεται τον κόφτη, που ισχύει μέχρι το 2018 και τον οποίο η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να παρατείνει για δύο χρόνια ακόμη, έως και το 2020.

Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός σε βάση που να ικανοποιεί το ΔΝΤ. Πιστεύουν ότι πιο πιθανό σενάριο είναι να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά αυτό θα προκαλούσε παρενέργειες εντός της Γερμανίας, δεδομένου ότι οι Γερμανοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα συζητήσουν άλλη εκταμίευση υπέρ της Ελλάδας αν δεν επιστρέψει πρώτα το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ