ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κρατική διάσωση η Monte dei Paschi di Siena

Προς κρατική διάσωση η Monte dei Paschi di Siena

Eνα έκτακτο διάταγμα για την στήριξη των ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Monte dei Paschi di Siena, είναι «ουσιαστικά» έτοιμο και μπορεί να εγκριθεί ανά πάσα στιγμή, δήλωσαν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης στο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να απορρίψει αίτημα της Banca Monte dei Paschi di Sienna να της δοθεί παράταση πέντε ακόμη εβδομάδων προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές κορυφαίων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για να παρέμβει η κυβέρνηση της Ιταλίας ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.Η ΕΚΤ φοβήθηκε, σύμφωνα με διεθνείς πηγές, ότι εάν δεν επιλυθεί το θέμα της ενίσχυσης της Monte dei Paschi με νέα κεφάλαια μπορεί να ξεσπάσει ευρύτερη συστημική κρίση στον τραπεζικό κλάδο της γειτονικής χώρας, κάτι που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας.

Η Monte dei Paschi ήθελε περιθώριο μέχρι και τον Ιανουάριο προκειμένου να ολοκληρώσει σχέδιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5 δισ. ευρώ, ώστε να μην αναγκαστεί να επιβάλει κούρεμα σε ομολογιούχους. Ο τρόπος διάσωσης με την επιβολή απωλειών σε επενδυτές της τράπεζας επιβάλλεται πλέον από τη νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι για διασώσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Μετά τις νέες εξελίξεις, η τράπεζα είναι πολύ πιθανό να μην έχει αρκετό χρόνο για να έλθει σε συμφωνία με επενδυτές για αύξηση των κεφαλαίων της. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις διαδραμάτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, που οδήγησε τον Ματέο Ρέντσι στην απόφαση να παραιτηθεί από πρωθυπουργός. Οι Ιταλοί αποφάσισαν να απορρίψουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο Ρέντσι, εξέλιξη που οδήγησε στη σημερινή νέα πολιτική κρίση.

Ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην τράπεζα είχαν εκδηλώσει, τόσο η κυβέρνηση του Κατάρ, όσο και επενδυτικά κεφάλαια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τις πολιτικές εξελίξεις όμως στη χώρα οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας έγιναν ακόμη πιο δύσκολες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ