ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός των εισφορών 1,5 εκατ. επαγγελματιών

Πώς θα γίνεται ο υπολογισμός των εισφορών 1,5 εκατ. επαγγελματιών
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Αντίστροφη μέτρηση για την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που θα ορίζει το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών 1,5 εκατ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς απομένουν μόλις δύο εβδομάδες για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Το βασικό σενάριο θέλει τις εισφορές να υπολογίζονται με βάση το καθαρό κέρδος του 2015, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2017, οπότε θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων με τα εισοδήματα του 2016 και θα γίνει ο συμψηφισμός τους.

Ωστόσο η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας δεν έχει βρει ακόμη την απάντηση στο ερώτημα τι θα γίνει με όσους επαγγελματίες δεν είχαν καθόλου εισοδήματα το 2015, ή είχαν ζημιές. Αυτή η κατηγορία που δεν έχει βάση υπολογισμού των εισφορών της, δεν γνωρίζει αν θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές μέχρι το καλοκαίρι, έως ότου να γίνει η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2016.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες οι οποίοι είχαν κατακόρυφη μείωση τζίρου φέτος, που ενδεχομένως συνεχιστεί και το 2017. Και αυτό γιατί θα κληθούν να καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές βάσει των εισοδημάτων του 2015, παρότι στη φετινή χρήση δεν υπάρχουν αξιόλογα κέρδη. Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες αν θέλουν να είναι τυπικοί στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα αναγκαστούν να περάσουν πολλούς μήνες χωρίς διαθέσιμο εισόδημα, αφού θα πηγαίνει όλο σχεδόν σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλει το Δημόσιο, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες. Συγκεκριμένα, η εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για την κύρια σύνταξή τους θα ανέλθει στο 6,7% των συντάξιμων αποδοχών τους το 2017. Αντίστοιχα, η εισφορά του Δημοσίου (ως εργοδότη) θα ανέλθει στο 3,3% το 2017 και θα αυξηθεί σταδιακά στο 13,3% μέχρι το 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ