ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύδροι Τσακαλώτου κατά ΔΝΤ: «Pussycat που έκανε το λιοντάρι»

Μύδροι Τσακαλώτου κατά ΔΝΤ: «Pussycat που έκανε το λιοντάρι»
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου (Α) μιλάνε στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ». ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Έχουμε πιο μεγάλο ψάρι να τηγανίσουμε (we have bigger fish to fry)». Με τη φράση αυτή απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ρωτήθηκε από το Βερολίνο για το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη διανομή του έκτακτου βοηθήματος των 617 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο εξόργισε τους Γερμανούς και οδήγησε στο πάγωμα των διαδικασιών για την ελάφρυνση του χρέους από τον ESM.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε γερμανικά και διεθνή ΜΜΕ, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει εκλογές και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. «Υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι για αυτό καθώς είναι αβέβαιο αν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση», ανέφερε για τις εκλογές.

Ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει ενεργήσει με πολύ εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις και ότι πρέπει να είναι αξιόπιστη με τους δανειστές αλλά και με τον ελληνικό λαό.

«Η αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον ελληνικό λαό, είναι το σημαντικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφορικά με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως ενεργοποιήθηκε το silent procedure, που είναι μια τεχνική διαδικασία του μηχανισμού κατόπιν αιτήματος μόνο ενός κράτους-μέλους (σ.σ. της Γερμανίας δηλαδή). Σημείωσε πως η βασική ανησυχία είναι για τα μέτρα για τις συντάξεις, υπογράμμισε πως ο στόχος για το πλεόνασμα υπερκαλύφθηκε λόγω της απόδοσης και μη παραμετρικών μέτρων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει περιθώριο για επιστροφή ορισμένων πόρων στους υπερφορολογημένους πολίτες. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως από τη δαπάνη δεν κινδυνεύει ο δημοσιονομικός στόχος.

Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα έριξε εκ νεόυ βολές εναντίον του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε...pussycat (γατάκι), λέγοντας πως έκανε το λιοντάρι στους Ευρωπαίους για τον στόχο του πλεονάσματος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ήταν κρίμα να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το πώς θα προχωρήσει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτή είπε πως ίσως υπάρξει σοβαρό πρόβλημα αν το ΔΝΤ επιμείνει σε περικοπές που δεν προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη μετά την νίκη των λαϊκιστών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, την απόφαση για το Brexit και το ιταλικό δημοψήφισμα.

Με τη σειρά της, η Έφη Αχτσιόγλου περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, λέγοντας παράλληλα πως αυτό δεν είναι κάτι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Υπογράμμισε την κατακόρυφη πτώση του ύψους του κατώτατου μισθού και του κατώτατου μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ εκ νέου αμφισβήτησε την ορθότητα των στοιχείων του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η υπουργός εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξη πως, κατόπιν των πρόσφατων επαφών που είχε με σειρά αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, «υπάρχει ένα ευρύ κύμα υποστήριξης στα ελληνικά αιτήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ