ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το EuroWorking Group αποφασίζει για το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος

Το EuroWorking Group αποφασίζει για το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος

Την άρση της αναστολής εκτέλεσης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα επιδιώξει η κυβέρνηση στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group που θα διεξαχθεί μέσα στην εβδομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα το επιχειρήσει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν πως η ελάφρυνσης του χρέους ήταν συνδεδεμένη με την πρώτη αξιολόγηση και δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για το πάγωμα των μέτρων, ειδικά όπως αυτό επιβλήθηκε από την Γερμανία και τον ESM.

Κάποιοι απαισιόδοξοι δεν αποκλείουν η εκτέλεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος να ξεκλειδώσει μετά τον Απρίλιο ειδικά αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιμείνει να κρατήσει το θέμα ανοικτό έως την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016 από την Eurostat τον Απρίλιο.

Στο κείμενο που υπέβαλαν οι θεσμοί στον ESM για τα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ, υποστηρίζουν ότι «τα προταθέντα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ειδικά για τις συντάξεις». Παρά ταύτα αφήνουν περιθώριο να ξεπεραστεί το πρόβλημα αν δεν επαναληφθούν ανάλογες κινήσεις. Σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι τα μέτρα μειώνουν το «μαξιλάρι ασφαλείας» για τον δημοσιονομικό στόχο του 2016, «δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν κινδύνους για τους στόχους, αν αυτά τα μέτρα επεκταθούν και στο μέλλον».

Πηγές της Κομισιόν θεωρούν πιθανή την εξομάλυνση της παρούσας συγκυρίας εμπλοκής για το χρέος αλλά εκφράζουν έντονη ανησυχία για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη δεύτερη αξιολόγηση με δεδομένες τις θέσεις του ΔΝΤ στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά. Άλλωστε ακόμη και εντός της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζεται πια η ανησυχία ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μετά το Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ